Стиже нова „кожа“ из „Адидаса“

Фудбалер Барселоне Луис Суарез, НБА звезда Демијан Лилард и кошаркашица Њека Овгумике налазе се међу првим спортистима на свету који добијају нову „кожу“. Она је плаве или тамнобраон боје, приањаће уз постојећу, и омогућиће им да се током тренинга и такмичења осећају удобније и да остварују боље резултате на терену.

Ова „револуција“ је део технолошког остварења компаније „Адидас“, која је у сарадњи са америчком агенцијом за свемирске програме Наса створила најмодерније спортско одело, „алфаскин“.

Пројекат на ком се годинама радило у лабораторијама широм света усавршен је уз употребу технологије „Арамис“, којом је Наса истраживала спољашње делове свемирских летелица. Реч је о 3Д мапирању објеката, уз помоћ камера и сензора који се померају и сакупљају информације брзином од чак 500 фрејмова по секунди.

Инжењери „Адидаса“ су то искористили за „скенирање“ спортиста, када су се мерили њихови покрети, анализирао сваки детаљ и створен је производ којим се поносе.

„Осећај када навучем 'алфаскин' је исти као када везујем пертле на копачкама пре изласка на терен. То ме фокусира на оно што ме чека и спреман сам да пружим максимум“, рекао је Луис Суарез, уругвајски нападач из редова Барселоне.

Највећи напредак у односу на раније сличне производе је у најмодернијем кинетичком дизајну, који елиминише шавове, трење или било шта што може да омете спортисте током покрета. Практично, кожа и ово спортско одело постају једно. Притом, о иновативности говори и податак да је у изради материјала укључена специјална врста тканина са титанијумом и 3Д алуминијумским сферама које хладе тело и одржавају оптималну температуру.

„Када носим 'алфаскин', осећам се као да носим одело суперхероја и као да могу да урадим све што пожелим на терену“, истакао је Демијан Лилард, бек НБА клуба Портланд трејлблејзерс.

број коментара 5 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

... ovo je jos dobro....

... sta mislis da su smisli neke super stitnike za zube, pa da ih se Suarez dokopa....

(субота, 13. јан 2018, 10:26)
anonymous [нерегистровани]

Fudbale, fudbale....

U današnjem fudbalu najmanje ima fudbala!

(субота, 13. јан 2018, 02:26)
Handsome GG [нерегистровани]

New skin

Sa novom opremom postizu bolje rezultate u plivanju li ne i u fudbalu.

(петак, 12. јан 2018, 23:08)
Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Bitna je igra

Zasto nisu opisani i efekti koje ovo fabulozno otkrice (u domenu donjeg vesa) ima u intimnim predelima tela? Hladi li npr. i testise? Nego puste tako "buvu" preko poznatih faca i onda narod trci da nabavi te "genijalne" izume za skupe novce. Ko je svojevremeno bos majstorski "pikao fucu" na travnatoj livadi ili pesku plaze, tesko da ce se pomamiti za ovom novokomponovanom kosmo-turbo-trenerkom.

(петак, 12. јан 2018, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

Šta, i ja sad da vam poverujem za ovu vest

Super heroj, samo još da poleti.