Новитети из Лас Вегаса – од скривајућег телевизора до најлакшег лаптопа

У Лас Вегасу је завршен највећи светски сајам електронике за потрошаче. Ове године окупио је хиљаде иноватора и љубитеља модерних технологија. Доминирали су роботи, представљена необична медицинска помагала и најлакши лаптоп на свету.

Наизглед неупадљиви комад намештаја, заправо је скривени телевизор од 65 инча. Присутне је задивила његова функционалност. Дистрибуција креће средином године, а цена се још утврђује.

„Сада телевизор можете да сместите крај прозора или насред собе. Када га не гледате, не омета вам видик. Може се и тек делимично отворити за слушање музике или гледање фотографија“, објашњава Боб Ловтон из компаније „Ел-Џи“.

Роботи – синоним технолошког сајма у Лас Вегасу. У виду саиграча за пинг-понг или персоналног асистента.

И из медицине иновације: електронске наочаре за слепе за 6.000 долара и инвалидска колица која реагују на израз лица.

„Пре неколико месеци видео сам девојку у инвалидским колицима која је имала диван широки осмех. Па сам помислио – Зашто не бисмо уз помоћ роботике тај осмех претворили у контролне команде за колица?“, каже Пауло Пињеиро из компаније „Хубокс роботикс“.

Велики брат у нашим колима можда изазива нелагоду, али могао би да нам спасе живот. Реагује у свим оним ситуацијама када нам поглед скрене с пута, као радар за емоције.

„Ако је поредите са правом камером резолуција је мања, али довољна да схвати шта се догађа у колима – да ли спавате за воланом или сте нервозни, док истовремено чува вашу приватност“, каже Равив Меламед из компаније „Вајар“.

Највећи произвођач персоналних рачунара представио је најлакши лаптоп на свету, тежак свега килограм, са сензорима који спречавају да било ко завирује у ваш садржај.

За најмлађе, ту су роботи-играчи да их науче брејк денс.

Остали аутори: Софија Кнежевић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 13. јан 2019, 01:40) - nb [нерегистровани]

Moj nevidljivi Bently

Niko ga jos nije video. Cak ni ja sam.

(субота, 12. јан 2019, 22:22) - Darko [нерегистровани]

Leteci taksi

Nije fer da ni reci nema o letecem taksiju na hibrid pogon kompanije Bell. Ta letilica ce da napravi revoluciju u avio prevozu za par godina.