Електрични бицикл који пречишћава ваздух

Група студената Машинског факултета Универзитета "Свети Кирил и Методије" у Скопљу изумели су електрични бицикл с уграђеним филтерима који пречишћавају ваздух.

Филип Попоски и Марко Насески, двојица од шест студената који су део пројекта ГЕТ (градски еко-транспорт), рекли су Анадолији да је циљ пројекта да се у градовима у Македонији успостави систем еколошког градског транспорта на бициклима на које ће бити постављени филтери за пречишћавање ваздуха.

Филтери, који ће моћи да се поставе на сваки бицикл, моћи ће да пречисте девет кубних метара ваздуха по километру.

Подршку им је пружио и професор Иле Мирчески и професори других факултета Техничког кампуса.

Попоски је рекао да су проактивни филтери постављени на точкове и омогућавају пречишћавање ваздуха од честица ПМ-10, које су најштетнији загађивачи.

„Филтер не представља додатно оптерећење и не троши електричну енергију. Може се поставити на сваки бицикл“, рекао је Попоски.

Насески је појаснио да је реч о прототипу и да га намеравају развити и понудити на тржиште и укључити у саобраћај.

Бицикл ће моћи да се унајми на одређеним местима у Македонији, а плаћаће се картицом.

Електрични бицикли ће се пунити на местима на којима буду одложени.

Скопски студенти су подсетили да су слични пројекти врло успешни у неколико европских градова међу којима су Париз и Мадрид. Филтери за пречишћавање ваздуха су новитет.

Ученици настоје добити патент за овај изум, а очекују подршку власти.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 16. јан 2019, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

esssss

Nemoj misliti da se ne radi na tome, pogotovu ovo za ''kopačicu korova''. Kod nas se bistri politika, a napredak jedne zemlje ide samo uz pomoc napretka tehnologije.

(среда, 16. јан 2019, 04:49) - anonymous [нерегистровани]

Sin mi je rekao da bi želeo da postane "inventor", rekoh mu sine budi pronalazač.

Rekao sam sinu kad već hoće da nešto izmisli da napravi motor koji neće koristiti kiseonik iz vazduha za sagorevanje nego ugljen dioksid, a reakciju neka traži uz pomoć sunca, slično biljkama. Da samo živi stvorovi na planeti koriste kiseonik, a ne mašine.
I da, rekao sam mu da napravi ekološku kopačicu korova u kukuruzu. Neka to bude neka samohodna mašina koja će raširiti solarne panele na svojim točkovima na njivi i da laserom spaljuje korov vođen softverom koji razlikuje korov od kukuruza. Rekao mi je "Važi tata!", ali ja sam još mali :)