„Фејсбук“ уклонио 360 страна и налога „Спутњика“ због „лажних вести“

Компанија „Фејсбук“ навела је у саопштењу да је, у оквиру најновијих напора у борби против лажних вести, укинула стотине налога, страница и група, а званичник компаније Натанијел Глејчер рекао је да су 364 налога била повезана са сарадницима руске новинске куће „Спутњик“.

Стотине укинутих налога биле су повезане са Русијом, саопштила је компанија додајући да су они били део великих операција ширења дезинформација, преноси АП.

Шеф одсека за сајбербезбедност у „Фејсбуку“ Натанијел Глејчер нагласио је да је једна од тих мрежа садржала 364 странице и налога који су били повезани са радницима Спутњика.

Компанија је саопштила да је преузела тај корак након што је открила две мреже „које су биле укључене у координисано неаутентично понашање“ на налозима на Фејсбуку и Инстаграму.

Глејчер је у блогу поручио да је једна од тих мрежа водила операције у државама Централне и Источне Европе док се друга фокусирала на Украјину.

Агенција наводи да су се људи који су водили те налоге на платфрми на интернету представљали као независни новинарски извори и постављали су теме које су се бавиле покретима који организују протесте и које су у негативном контексту позиционирале НАТО.

Америчка агенција додаје да није добила одговор од Спутњика на захтев да коментаришу те наводе.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 20. јан 2019, 15:48) - Константин [нерегистровани]

Свако користи своју платформу себи у корист а не оном другом

А зашто Срби не користе руску друштвену мрежу в контакте и претраживач јандекс www.yandex.ru vk.com Овако и слике из спаваће собе и деце и онога шта једете трајно завршавају на америчким серверима, па нам онда ммф одреди плате од 20 посто вредности ЕУ зарада!

(петак, 18. јан 2019, 21:03) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

И ја имам право

У знак протеста против отворене цензуре, коју стално и агресивно спочитавају само другима, избрисао сам Фејсбук налог. Далеко им лепа цензорска кућа.

(петак, 18. јан 2019, 01:08) - anonymous [нерегистровани]

Eto čemu služi ta silna kampanja

Zar je iko i sumnjao? Čista cenzura. Obrišu šta god im se ne sviđa i samo nalepe termin "lažne vesti". Gušenje medija, gušenje sloboda, uporni pokušaji da se vlada strahom, po uzoru na idole - Naciste.

(четвртак, 17. јан 2019, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Logicno

USA kompanija ne zeli da preko njenih naloga Rusi sire (pro)ruske vijesti. E sad je na Rusima da razmisle kako da sire svoje vijesti, preko Amera nece ici. Neki nikako da shvate da je nalog na drustvenim mrezama u USA vlasnistvu jednak nalogu na CIA, FBI itd.