Кинески научници: Проклијало семе памука је мртво

Прва биљка која је узгајана на Месецу је мртва, саопштили су кинески научници.

Само неколико дана пошто је Пекинг објавио да је семе памука проклијало на Месецу, што је био први случај да се нека биљка узгаја на Земљином сателиту, научници су окончали експеримент искључивши струју.

Семена памука налазила су се у посебном контејнеру на кинеској летелици „Чангје 4", првој која је успешно слетела на тамну страну Месеца.

Активирана по слетању, самодржива биосфера направљена је за узгајање семена и полагања јаја винске мушицe у покушају да се створи сићушни екосистем како би се видео утицај високих вредности радијације и слабе гравитације на те јединке.

Међутим, професор Сје Генгсин, који је осмислио експеримент, рекао је са Си-Ен-Ен да је све окончано после девет дана када је контролни тим одлучио да искључи струју.

Навео је да је температура унутар биосфере била колебљива и да је достигла вредности које би могле да убију сав живот унутра, укључујући семена и јаја мушица.

„Температура на Месецу била је око 30 степени Целзијуса. Познато је да на тој температури многе биљке не могу да ничу“, објаснио је Сје.

Како преноси Си-Ен-Ен, у тексту који је објавила агенција Синхуа експеримент је требало да траје 100 дана.

И поред свега, Сје је експеримент оценио успешним.

Са друге стране, остатак мисије „Чангје 4“ чини се да иде очекиваним током. Планирано је да се обави први астрономски радио-експеримент са ниском фреквенцијом и да се утврди да ли има воде на Месечевим половима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 19. јан 2019, 11:04) - mihajlo1911 [нерегистровани]

svetla ili tamna strana

uporno se ponavlja da je tamna strana meseca, a nije vec suprota strana koja je tamna 13.5 dana isto toliko i svetla strana

(субота, 19. јан 2019, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Prvi put čujem

da biljke ne niču kad je toplo. Da nije hteo da kaže -30?