Руси променили ток времена

У новом истраживању, које се супротставља законима физике, научници су успели да промене смер кретања времена квантним компјутером. Kористећи електроне и квантну механику, успели су да врате време у експерименту.

Истраживачи су из Института за физику и технологију у Москви, а асистирале су им колеге из Швајцарске и САД.

Очекивања стручњака су усмерена на развој ове технике која би временом могла да буде успешнија и прецизнија.

„Креирали смо стање које иде у супротном смеру од нормалног термодинамичког смера у коме иде време“, рекао је Гордеј Лесовик.

„Временска машина“ је у ствари квантни компјутер који покрећу електронски кубити. Кубит је склоп информација које се описују бројевима један и нула.

У истраживању се кубити мењају у комплексну формацију јединица и нула. У овом процесу се ред губи, баш као и када разбијете троугласту формацију кугли на билијарском столу, преноси Индипендент.

Затим су направили други програм који би вратио неред у ред, који би вратио ствари у првобитни облик. То у ствари представља повратак кубита у њихову стартну позицију.

Научници су схватили да ако се ради са само два кубита, „враћање времена“ има 85 одсто шансе да успе.

Када се у експерименту користе три или више кубита, шансе за успех се смањују на 50 одсто и долази до више грешака.

Научници очекују да ће се број грешака временом свести на минимум и сматрају да би ово откриће могло бити практично у развијању квантних компјутера.

 

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 11:17) - Milan Matić [нерегистровани]

"Vraćanje" vremena

Ako se neki proces vrati u predjašnje stanje ne znaći da se vratilo vreme. Entropija sigurno raste i vreme protiće, a efekte raznih dogadjaje možete protumaćiti sa puno mašte.

(среда, 13. мар 2019, 19:31) - Огњен [нерегистровани]

"Дан мрмота"

Ако се сутра пробудим па буде данас, онда ћу знати да су јуче успели.