Извињење из „Фолксвагена“ због подсећања на нацистички слоган

Извршни директор компаније „Фолксваген“ Херберт Дис извинио се јер је употребио слоган који подсећа на нацистички израз „Рад ослобађа“ како би указао на значај повећања профита те компаније.

Дис је на догађају који је организовала његова компанија употребио израз "Ebit macht frei", а Би-Би-Си објашњава да је "Ebit" често коришћен акроним који значи „зараде пре камата и такси“ (earnings before interest and taxes).

Фраза коју је Дис употребио несумњиво подсећа на "Arbeit Macht Frei", немачки израз који у преводу значи „Рад ослобађа“, а који је био исписан на улазу у концентрациони логор Аушвиц.

Дис је у саопштењу навео да му је жао због несрећног избора речи.

„Ни у једном тренутку ми није била намера да се ова изјава стави у погрешан контекст. У том тренутку, једноставно нисам разматрао ту могућност“, истакао је Дис и признао да компанија има „посебну одговорност у вези са Трећим рајхом“.

Компанија „Фолксваген“ основана је 1937. године, као део визије нацистичког лидера Адолфа Хитлера да омогући немачким породицама да добију свој први аутомобил.

Током Другог светског рата, фирма са седиштем у Волфсбургу производила је возила за немачку војску, а у њеној фабрици је више од 15.000 људи из оближњих концентрационих логора радило у робовским условима.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Zalost

A mnogi razocarani sto VW ne dolazi u Srbiju i nece biti moderno roblje.

(субота, 16. мар 2019, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

@Eto kako se postaje najbogatija zemlja

Zaboravljate "malecne" ( neizostavne ) činjenice. Nemačka je gotovo razorena na kraju rata, zlatne rezerve su prenete u SAD na "čuvanje". Nemačka je podeljena, istočni deo ostavljen na milost i nemilost, kontrolu nad zapadnim delom preuzimaju mahom SAD, ( Maršalov plan ), izgrađuje se neophodna infrastruktura, a gotovo sve ostalo je proizvod nemačkih radnika, inženjera, raznih stranih investicija a donekle i gasterbajtera, koje niko nije silom terao da idu i rade u toj zemlji.

(четвртак, 14. мар 2019, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

Чудна нека епидемија...

Све више неких "лапсуса" на тему нацизма и фашизма....Хмм

(четвртак, 14. мар 2019, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Eto kako se postaje najbogatija zemlja

“Током Другог светског рата, фирма са седиштем у Волфсбургу производила је возила за немачку војску, а у њеној фабрици је више од 15.000 људи из оближњих концентрационих логора радило у робовским условима.” Onda svabe dodju nama da sole pamet kaoo se posluje a oni su 10 godina imali besplatnu radnu snagu. Bogatstvo i moc su stekli preko ledja logorasa.

(четвртак, 14. мар 2019, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Ovo nije slučalnos

Specijalno kad se pročita tekst do kraja!!!