Наса ће 2020. слати туристе на Међународну космичку станицу?

Америчка агенција за истраживање свемира дозволиће туристима да живе на Међународној космичкој станици. У плану је отварање лабораторије за пријем астронаута појединих компанија, али и оних са комерцијалних летова.

Први туристи на Станицу би могли да стигну већ 2020. године! 

Мисија ће бити део Насиног ширег плана за пуштање комерцијалних компанија у свемир. Идеја је да приватна индустрија у овој области развије технологију будућности и допринесе намерама да се човек врати на Месец 2024. године, али и пошаље прву жену на Земљин природни сателит, пише британски Индипендент.

 

У Наси се надају да ће ова мисија охрабрити будуће приватна путовања у свемир, која ће, између осталог, моћи да обезбеде финансијска средства за будућа истраживања.

Агенција ће наставити да користи међународну станицу за истраживања и тестирања, али ће сарађивати и са приватним сектором, у циљу развоја „свемирске привреде“.

Туристи, које Наса назива и приватним астронаутима, биће на путовању највише 30 дана. Такве „туре“, Наса би могла да организује два пута годишње.

Приватни астронаути мораће да прођу Насине тестове који ће показати њихово здравствено стање као и обуку, како не би било дилеме да су спремни за пут ка Међународној космичкој станици.

Додаје се да би и приватне летелице, део Станице намењен туристима, могли да користе као успутну станицу на својим трасама.

Одлука Насе да космичку станицу отвори за туристе, поклапа се са бројним најавама приватних компанија које обећавају пут у свемир за радознале.

Тако ће на пример, „Спејс Икс“ послати једниг јапанског милијардера на пропутовање око Месеца 2023. године.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Molim Sojuz...

...za veliki popust,za Amerikance i njihove mezimce.

(недеља, 09. јун 2019, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

kosmicka stanica

zasto I nebi, unaprediti kavalitet nove vodka, to je dovoljno za rusе da vozе turiste gde god to amerikanci zele??? prodali su alasku za vodku, sta je obicna kosmicka stanica???

(субота, 08. јун 2019, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

He-he

NASA će da ih šalje, a ko će da ih preveze?
Sojuz.

(субота, 08. јун 2019, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

Тренутно само Руси и Кинези шаљу човека у космос. Мало сне зна, али Кина има две орбиталне станице које нису стално насељене него повремено. Они су се одлучили на тај корак јер американци не дозвољавају да се Кина прикључи пројекту МКС. А судбина МКСа је неизвесна после 2024. јер нема договора. Руси су предивели одвајање својих модула (и стварање или самосталне или са Кинезима орбиталне станице). Иначе, америанци могу да дозволе туристима САМО у свом сектору, а не на целој МКС јер она није њихова, нити данас космонаути иду из сктора у сектор. Чак свако има своје просторије за забаву и тренинг.

(субота, 08. јун 2019, 00:39) - anonymous [нерегистровани]

Za pocetak bice dovoljno...

i da sopstvene astronaute sami prevozite do stanice, a ne da vam ih Rusi voze.

(петак, 07. јун 2019, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Туристи

Још само да успеју да сами лансирају своје летилице јер Руси можда одустану од пружања услуга.