Click lock, mix spoon и остали производи прве ђачке компаније

Ученици Техничке школе „Раде Металац“ из Лесковца прву ученичку компанију основали су пре четири године. Мноштво идеја преточили су у различите производе. Ова година у знаку је социјалног предузетништва и производа применљивих у свакодневном животу особа са инвалидитетом.

Спој механике и електронике уз знање и заинтересованост произвео је електронску браву за откључавање врата и прозора даљинским управљачем.

„Намењена је свим особама, а највише може да користи особама са отежаним кретањем“, истиче Душан Голубовић предности Click lockа.

Особе са инвалидитетом биле су им на уму и док су правили кашику за мешање (mix spoon).

„Желели смо да помогнемо људима који имају проблем са коришћењем руку или проблем са моториком, такође и да помогнемо деци са развијањем моторике“, објашњава Младен Милошевић.

Повећава безбедност, смањује степен оштећења код аутомобила без сензора за паркирање. И Safe drive је део социјалног предузетништа Техничке школе "Раде Металац".

Менторка Светлана Марјановић указује да сваке године учествују у образовним програмима „Достигнуће младих“.

„Један од програма је и социјално предузетништво и ту смо већ два пута заредом показали добре резултате“, рекла је Марјановићева.

За те изуме струка их је даривала признањима, а од удружења особа са инвалидитетом стижу похвале.

„Патент који много значи особама са инвалидитетом, то је показатељ да они препознају наше проблеме“, истакла је секретарка Удружења дистрофичара Лесковца Драгана Петровић.

Ново и занимљиво искуство даје и финансијске резултате.

„Ученици се кроз овакве радове спремају за свет одраслих, они направе неку фирму, направе нешто, виде цео животни циклус неког од тих предузећа. Неки ученици крену да зарађују током трећег и четвртог разреда“, наводи помоћник директора школе Игор Арсић.

Ученик трећег разреда Филип Јовановић каже да су неки од ђака добили понуду да реализују пројекте на вишем нивоу. Добили смо купце, истиче Филип.

број коментара 0 Пошаљи коментар