Научници развијају апликацију која ће разумети зашто беба плаче

Родитељи једино на основу бебиног плача могу знати шта јој треба, али забринути и неискусни често тешко разумеју у чему је проблем. Група америчких и кинеских научника ради на развоју система вештачке интелигенције који може да разликује када беба плаче зато што је гладна, болесна или жели да је узмемо у наручје.

Свака врста бебиног плача има одређена заједничка обележја која родитељи успевају да препознају свесно или несвесно. Родитељима полази за руком да протумаче плач својих беба, мада се често дешава да се не слажу, али и да погреше.

Научницима је било тешко да открију обрасце који се појављују у разним врстама дечјег плача, али су успели да развију алгоритме и апликацију вештачке интелигенције која ће решити овај проблем.

Резултате истраживања су заједно објавили Институт електротехничких наука и кинеско Удружење за аутоматизацију.

Њихова апликација користи алгоритме за аутоматско препознавање говора, које већ користе компаније попут „Гугла“ и „Амазона“, како би препознали и протумачили различите карактеристике бебиног плача.

„Као и у одређеном језику и људском говору, у звуку плача постоји много података који су повезани са стањем здравља“, истиче професорка Личуан Лиу, са универзитета у Северном Илиноису и једна од чланица истраживачког тима.

Научници су користили метод компресивног очитавања, процес који реконструише сигнал на основу оскудних података, или када је звук снимљен у бучном окружењу. Они су развили алгоритам који може да препозна када је плач нормалан, а када указује на бол.

Како су нагласили у Удружењу за аутоматизацију, алгоритам се може користити широм света јер није вазан за конкретну бебу. Истраживачи се надају да ће овај алгоритам помоћи пре свега у здравственим установама у којима се особље ослања искључиво на искуство.

„Крајњи циљ овог пројекта су здравије бебе и мањи притисак на родитеље и старатеље. Сарађујемо са болницама и медицинским истраживачким центрима, како бисмо добили што више података који ће олакшати рад у клиничкој пракси“, наглашава професорка Лиу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 13. јул 2019, 21:53) - a da li moze aplikacija [нерегистровани]

zasto pas laje

kako smo dobro ziveli bez aplikacija..

(субота, 13. јул 2019, 16:41) - Sara [нерегистровани]

Научници развијају апликацију која ће разумети зашто беба плаче

Moja baba je to razumela i bez aplikacije

(субота, 13. јул 2019, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Vrlo poučno

Svaka čast da se neko setio ovoga. To je inače najčešći problem kod dece jer roditelji nisu uvek sigurni zašto im beba plače. Razlog može biti i vrućina, pelene i još štošta. To je ujedno i dobar primer našim mladim talentima u Srbiji kakve aplikacije bi trebalo razvijati.

(субота, 13. јул 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Veštačka inteligencija

Samo me zanima koliko će beba umreti usled pogrešno protumačenog plača, dok ne otklone sve bagove? Ako uopšte i budu želeli da otklanjaju bagove, jer naravno da bogatima nije u interesu da siromašni ne žive u strahu za svoju decu.

(петак, 12. јул 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Korak napred

Ako već majka ne razume zašto joj beba plače, već joj treba "aplikacija", onda takvoj jadnoj bebi treba da razvijete i veštačku majku.