Орао – бржи од звука, неухватљив и са земље и са неба, а наш

Војска Србије ради на модернизацији свог наоружања, а један од пројеката је и модернизација борбеног авиона „орао”. То је авион који лети брже од звука, а детаљна испитивања конструкције авиона показала су да „орао” може да лети до 2042. године.

Ретки су примери у свету да једна мала земља направи авион који лети брже од звука. То је урадила Југославија у сарадњи са Румунијом средином седамдесетих година. Реч је о авиону „Ј-22 орао“. Овај авион у Војсци Србије још лети, а летеће још веома дуго јер се ради на његовој модернизацији.

То кажу Миодраг Марковић, из фирме „Телеоптик жироскопи“ и пуковници и пилоти Војске Србије Дејан Васиљевић и Зоран Продановић, који предводе цивилно-војни тим за модернизацију авиона орао.

Главни делови модернизације су нападно-навигацијски систем, оптичко-електронски уређаји и паметно наоружање.

„Под тим подразумевамо да ћемо моћи да остваримо исти ефекат на циљ са дупло мање, па и више од дупло мањег броја авиона. Ако нам је за уништење неког циља сада потребно три авиона, сада ћемо то моћи са само једним ваздухопловом“, објашњава пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде.

Модернизовано наоружање чиниће такозвани паметни пројектили, чија је прецизност у рангу сличних борбених система у свету.

„Основни носилац је вођена ракета 'ВРВЗ-200' која ће омогућити авиону ‘орао’ дејства са висине од 7.000 метара на даљину од 40 километара, и то у условима ноћи и сложеним и повољним метеоролошким условима. Тиме се добија већа могућност преживљавања авиона ‘орао’“, истакао је пуковник Зоран Продановић, заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде.

Неухватљив и са земље и са неба 

Авион „орао” има ретку способност летењи на малим висинама, мањим од 50 метара, што га чини неухватљивим за дејство и са земље и са неба. На авион орао биће постављено укупно 11 нових система, са циљем да се поједностави рад пилота. Све је то доста сложено и захтева много труда српских ваздухопловних стручњака.

„Основа система је такозвана стаклена кабина, односно глас кокпит, која, пре свега, подразумева модерну сензорику, која учествује са инерцијалним навигационим системом, пре свега, у одређивању положаја авиона“, наводи Миодраг Марковић из фирме „Телеоптик жироскопи“. 

Као што се често говори, некада је све било квалитетно. У то, „некада” време направљен је и „орао”. Детаљна испитивања конструкције авиона показала су да орао може да лети чак до 2042. године.

Војска Србије ће тако имати жилав, поуздан и савремен авион и неће потрошити много новца, српска одбрамбена индустрија биће технолошки унапређена.

Опширније о модернизацији „орла” у емисији „Дозволите“ у суботу у 12 часова на Другом програму РТС-а. 

број коментара 24 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

I jos jedan komentar

Ja bi voleo da mi proizvodimo dobre avione, ali da niko nezna.

(петак, 13. дец 2019, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Re:Radio si u tenku T-38?!

T-38 је аеро тунел у Војно техничком заводу Жарково.
Институт има два аеро тунела, већи и мањи (за ракете суперсонични).
И Машински факултет сад поново има стари аеро тунел.


(петак, 13. дец 2019, 18:32) - CA [нерегистровани]

бржи од звука????

Орао НИЈЕ надзвучни авион.
Пробио је звучни зид када је понирао, дакле потпомогнут силом земљине теже.

(петак, 13. дец 2019, 18:16) - anonymous Sreten [нерегистровани]

@__"SATELIT"

Nemoj prijatelju nemoj..Vidi se da si jako neupućen u tehnologiju i tehniku pa ti je za oprostiti...ne uklapa se ama baš ništa u realno i izvodljivo. Niti Srbija ima znanja za tvoju zamisao, niti dozvole "veliki" takve opcije..niti se organizuje odbrana na takav način.

(петак, 13. дец 2019, 18:00) - Dragacevac [нерегистровани]

Tacno

Ovo da moze da leti nisko je tacno,osetio sam na svojoj kozi.Sedeo na obali Z.Morave pecao ribu,iznad moje glave preleteo je avion Orao leteci tokom Morave,verujte nije mi bilo lako.

(петак, 13. дец 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

A

Radio si u tenku T-38?!

(петак, 13. дец 2019, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

SATELIT

Meni nije jasno, zar mi nismo u stanju da napravimo SATELIT koji bi mogao da pokriva prakticno citavu Srbiju...Slovenija je vec napravila jedan...uz to satelitski navodjene rakete...i netreba nam vise nista...

(петак, 13. дец 2019, 15:32) - anonymous vikilis [нерегистровани]

najaci

SAD smo najjaci na Balkanu,neka misli NATO.

(петак, 13. дец 2019, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

Nije lovac

Orao nine lovački avion već laki jurisnik. Zato nije poletao u susret Nato avionima. Orao je pravljen da neopažen uleti u zonu dejstva izbombarduje i velikom brzinom napusti zonu. Modernizacija mu omogućava da moze sa daljine da dejstvuje i time se manje izlaže vatri sa zemlje.

(петак, 13. дец 2019, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Ljubomora,zavist,autošovinizam

Prosto se zaprepastim koliko negativnih komentara i omaložavanja od ljudi koji ne znaju o materiji o kojoj pišu gotovo ništa ili su načuli nešto,jer vjerovatno polaze od sebe,inače sve čestitke našim inžinjerima jer za zemlju naše veličine i ekonomske moći je prosto nezamislivo da ćemo imati jaku i modernizovanu bombardersku avijaciju što nemaju ni daleko veće ni bogatije zemlje od naše i to sve našom pameću sto znači da će većina para ostati u našoj zemlji.