Домаћи стручњаци доказали лековита својства ароније

Једномесечна студија Института „Др Јосиф Панчић“ у сарадњи са Лабораторијом за неурокардиологију Клиничког центра „Бежанијска коса“ доказује да органски сок ароније утиче на снижавање крвног притиска и да поседује моћна антиоксидативна својства.

Стручњаци Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ у сарадњи са Лабораторијом за неурокардиологију Клиничког центра „Бежанијска коса“ спровели су једномесечну клиничку студију о ефектима органског сока ароније на крвни притисак и биохемијске параметре. Утицај је утврђиван код испитаника у почетним фазама повишеног крвног притиска који нису на терапији антихипертензивима.

Испитаници су у току студије конзумирали два пута по 100 мл сока дневно. После завршетка студије, констатовано је да су просечни двадесетчетворочасовни систолни и дијастолни притисак као и систолни и дијастолни притисци за време будног стања, статистички значајно смањени.

Уочено је и значајно смањење нивоа триглицерида као и укупном и ЛДЛ холестерола. Добијени резултати указују на потенцијални позитиван утицај конзумирање сока од ароније на крвни притисак и липидни статус код особа са почетним фазама хипертензије.

Превенција и одржавање здравља кардиоваскуларног система 

Истовремено је спроведена студија којом је испитиван утицај сока ароније на профил масних киселина у еритроцитима и ћелијске антиоксидативне ензиме здравих испитаника. Резултати показују да конзумирање сока ароније испољава позитивне ефекате на активност ћелијских антиоксидативних ензима и статуса масних киселина, највероватније механизмом индиректног антиоксидативног деловања на профил масних киселина у саставу мембрана ћелија.

На основу наведених истраживања, закључује се да полифенолима богат сок ароније може имати потенцијалну улогу у заштити ћелије од оксидативног оштећења ц́елија и превентивну улогу у одржавању здравља кардиоваскуларног система.

Студија је реализована у оквиру пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја Традиционални и нови производи од плодова гајених и самониклих врста воћака и винове лозе и нус-продуката у преради, са посебним освртом на аутохтоне сорте: хемијска карактеризација и биолошки профил. Руководилац пројекта је научни саветник у Институту „Др Јосиф Панчић“ др Катарина Шавикин.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2018, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

aronija

molim vas kontakt porodice iz Pančeva koja se bavi proizvodnjom aronije.. hvala

(уторак, 29. мар 2016, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

Veliko istrazivanje

>>...спровели су једномесечну клиничку студију о ефектима органског сока ароније...<<
- Mnogo su "otkrili" za samo mesec dana :))))
- I sve to odavno pise u raznim stranim casopisima...

(понедељак, 28. мар 2016, 22:23) - Aлександар Живковић [нерегистровани]

РУБРИКА ЗА 10

Баш сте ме обрадовали увођењем рубрике Образовање и наука на порталу.
Радо бих вам узвратио органским соком од ароније. Ко зна? Можда технологија то једног дана и дозволи.

(понедељак, 28. мар 2016, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

SOK

pijem sok od aronije vec 3 godine i to 100% domaci jedna porodica se bavi time iz panceva, stvarno je vrhunska stvar!!!!

(понедељак, 28. мар 2016, 18:52) - ☺ [нерегистровани]

Saznali smo kako se kreće Cryptotora thamicola uz vodopad


A da li znate na koji način se lososi kreću uz vodopad?!

(понедељак, 28. мар 2016, 18:49) - ☺ [нерегистровани]

Moram vas pohvaliti!


Baš mi je drago što je rubuka "Nauka" konačno posebno naznačena na portalu RTS-a!

(понедељак, 28. мар 2016, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

internet lekari

E ako ti tvrdis to je vec onda ozbiljno.

(понедељак, 28. мар 2016, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Ja tvrdim

i bez naučne studije, da slične rezultate daju i sokovi od ostalih bobičastih plodova (borovnica, kupina, malina, ribizla, crno grožđe...) kao i citrusa (limun, limeta, pomorandža, mandarina, grejprut...). Vitamin "C" u prirodnom obliku je CAR.