Марија Монтесори - пионир у раду са децом са сметњама и тешкоћама у развоју

Међу представницима модерне и савремене педагогије у свету, др Марија Монтесори (1870‒1952) заузима значајно место. Међу првима је теоријски, али и практично представила научно засноване педагогошке методе; сматрају је најеминентнијом представницом Нове школе. Свестрана и образована (студирала је психологију, антропологију и филозофију), превасходно је желела да стекне практично, непосредно и експериментално искуство у раду са децом. За време студија медицине била је одговорна и за децу са менталним проблемима. Посматрајући их, решила је да се подробније упозна са могућим образовањем те деце.

Педагогија: методе „Монтесори"

У средишту Монтесори педагогије јесте дете ‒ не постоје виши циљеви. Др Монтесори је заступала мишљење да деца имају природне могућности да напредују у складу са индивидуалним способностима.

Метода укључује принципе у раду према којима је дете градитељ ‒ одрасли не би смели да га ометају у његовом саморазвоју, пре свега, због чињенице да је индивидуа која се развија својим темпом и у складу са сопственим склоностима и потребама.

Модел „Монтесори" не искључује опште законитости у развоју, својствене сваком детету, на пример, развој говора. Деца углавном око прве године живота почињу да изговарају прве слогове и кратке речи, али то када ће проговорити зависи од средине и наслеђа сваког детета.

Представљамо основне принципе Монтесори педагогије:

- дете је целовита и посебна особа;

- подршка у развоју не би требало да ремети дететове слободне одлуке, његово самостално размишљање и делање;

- учење је потребно и важно, али је одређено само оним што, у одређено време, дете сâмо жели да учи;

- дете има слободу избора;

- уз помоћ одраслих, дете треба да савлада препреке, а не да бежи од њих.

„Дечја кућa"

Током 1897. и 1898. године Марија Монтесори проширује своја знања похађањем курсева из педагогије. Њен рад са децом која имају тешкоће у развоју привлачи пажњу и заинтересованост научних кругова.

На педагошком конгресу у Торину (1899), Марија истиче да деца са тешкоћама у развоју имају право на образовање као и сва остала деца. Оригиналне педагошке методе и циљеве износила је сугестивно и тако привлачила пажњу стручњака и утицајних људи.

У Ортофреничкој школи је на посебан начин усмеравала и едуковала децу која су имала различите врсте душевних поремећаја. Методе су се већ тада показале као врло делотворне ‒ код деце се примећивао важан напредак.

Кроз стална усавршавања, праксе у Лондону и Паризу, Марија је постала врстан педагошки стручњак. Предавала је у Педагошкој школи Универзитета у Риму, објављивала значајне радове, међу којима се истиче дело „Педагошка антропологија".

Године 1907. Марија Монтесори је отворила прву Дечју кућу (Casa dei bambini), у једној од сиромашних општина у Риму. У наредним деценијама отвориле су се бројне Монтесори школе у читавој Европи, Северној и Јужној Америци, и другим крајевима света.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 19. авг 2016, 06:26) - anonymous [нерегистровани]

Netačne informacije

Potpuno netačne informacije su ovde prikazane, samo mali deo života i rada Marije Montesori. To nije metod za decu sa teškoćama u razvoju vec za svu decu. Danas se realizuje od jasli do srednjih skola. Ako se radi kako treba daje fantastične rezultate sa decom. Na zalost, često se ne radi kako treba, to je slučaj i u inostranstvu i kod nas.
Bilo bi dobro da novinari pre pisanja ovakvih tekstova konsultuju nekoga ko o tome nesto zna.

(петак, 29. јул 2016, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

Промашај

Монтесори школе су чист промашај. Има их пуно у Америци и поготову су популарне у либералним круговима. У њима се развијају и из њих излазе типични амерички размажени и егоманијакални, надобудни мали монструми, који после загорчавају својом егоцентричношћу животе свих оних који их окружују- и локално и глобално.

(четвртак, 28. јул 2016, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

Persona

Izuzetna žena,kakve samo žene mogu da budu.Pred polazak u skolu film ,u udarnom trminu ,obavezno treba prikazati.Toplo bih vam preporucio i francuski film ,,Horisti,,Hvala lepo.

(четвртак, 28. јул 2016, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Ne

Imamo mi u Australiji montesori skole. To je potpuni promasaj i vrlo lose. Da ne objasnjavam.

(четвртак, 28. јул 2016, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Da li biste mogli da emitujete film baziran na njenom zivotu? Jednom davno ste ga emitovali. Mislim da je bio iz dva dela i na italijanskom.