Европским пешачким путевима кроз Србију

Традиција пешачења и пешачких путева у Србији стара је више од сто година. Планинарски савез Србије основан је 1901. године. Данас 150 планинарских друштава широм Србије брине о мрежи локалних стаза и путева, и сваке године организује око 3500 излета чија је главна дисциплина: пешачење

Европска пешачка асоцијација настала је пре четири деценије оснивањем Удружења љубитеља пешачења у Немачкој, којем су се придружиле и поједине планинарске организације.

Србија је постала чланица 2009. године и тај статус је стекла чланством Планинарског савеза Србије, који је, заједно са локалним планинарским друштвима, учествовао у трасирању и маркирању двеју пешачких стаза које пролазе источном и западном Србијом. То су, заправо, делови два европска пешачка пута ‒ Е4 и Е7.

Кроз Србију лаким кораком

У новембру 2011. године, Планинарски савез Србије издао је публикацију „Кроз Србију пешке лаким кораком", на српском, енглеском и немачком језику.

Председник Планинарског савеза Србије Борис Мићић објашњава на који начин такво издање може да помогне онима који се одлуче да пешаче европским пешачким путевима кроз Србију: „У публикацији су дате све деонице пута са основним подацима о дужини и тежини сваке од њих, уз кратку информацију шта је ту најзанимљивије видети, посетити, пробати, доживети".

Како Борис Мићић истиче, књига је обогаћена картама и фотографијама, па даје довољно материјала да људи изаберу оно што их интересује и пређу стазу за коју су физички спремни.

„Можете унапред да резервишете смештај на терену, јер публикација садржи и обавештења о локалној туристичкој организацији", додаје председник ПСС. Уколико нисте сигурни да сами смете да се упутите у непознате пределе, у књизи се налазе и адресе локалних планинарских друштава која ће моћи да вас проведу тако да безбедно прођете одређену деоницу пута.

Циљ је да европске пешачке стазе иду кроз природу, да не пролазе крај асфалтних путева и да деонице које пролазе кроз нашу земљу пруже најлепше што Србија има да понуди ‒ од културно-историјских споменика, до природних лепота. Коридори Е7 и Е4 заиста и пролазе кроз најлепше пределе западне и источне Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар