Лимун: идеалан дар за летњи дан

Тајни састојак бакиног колача, антисептик, синоним за витамин Ц, симбол „морске” трпезе, и обавезни „спас” топлог летњег дана: лимун. Древни народи звали су га „воће са хиљаду начина за употребу”, а многа, у народној медицини давно позната лековита својства лимуна, налазе потврду и у бројним научним студијама. До сада је установљено да састојци лимуна смањују ризик од инфаркта, гојазности и дијабетеса, повећавају апсорпцију гвожђа, обнављају кожу и помажу у борби против слободних радикала

Цитрусе користимо углавном зими, јер смо свесни да ће нам обезбедити довољно витамина Ц за одбрану од сезонских вируса и прехлада. Међутим, медитеранска кухиња, која према многим статистикама представља идеалан модел исхране, подразумева конзумацију цитруса током целе године.

Најновији подаци о нутритивним „супервредностима" агрума могу се довести у везу са чињеницом да у медитеранским земљама има знатно мање оболелих од болести срца, крвних судова и рака.

Као и сви цитруси, лимун садржи фитохемикалије, једињења са многобројним позитивним физиолошким дејствима, која су посебно значајна јер штите ћелије од малигних промена.

С друге стране, витамин Ц је такође моћан антиоксиданс. Повећава апсорпцију гвожђа и на тај начин позитивно утиче на малокрвност. Најновија студија показала је да свакодневно уношење 500 мг Це-витамина, смањује лош холестерол и ризик од болести срца.

Лимун највероватније потиче из северне Индије, иако постоји претпоставка да су први жути плодови дошли са Хималаја, где и данас постоје дивље и ретке врсте тог цитруса.

У западноазијским пределима узгајао се још 4000 година пре наше ере, а о његовим невероватним својствима певао је и славни Вергилије.

Древни народи су га називали „воће са 1000 начина за употребу" јер су га користили и као средство против мољаца и отрова. У Европу су га донели Арапи у 13. веку, а данас најбоље успева у медитеранским земљама.

Краљеви су га размењивали као скупоцени дар, а у британској морнарици и данас носе велике количине лимуна на сваку пловидбу, јер цитрусом лече скорбут (болест која настаје услед недостатка витамина Ц).

У време калифорнијске „златне грознице", рудари су били спремни да дају велике своте новца за плод лимуна. Најбоље сорте потичу са Сицилије и Малте, а нама најближе плантаже налазе се у далматинским крајевима.

Воће са хиљаду једном наменом

Добра маринада, риба или било који дресинг за салату подразумевају сок од лимуна, а још су наше прабаке користиле рендану кору агрума за ароматичан патишпањ или фил.

Лимун се користи у кулинарству веома дуго, први кувани лимунови појавили су се на бечком царском двору још у 16. веку. Освежавајући цитрусни укус даје посебну арому разним слатким тестима, али и сама ушећерена кора лимуна познат је светски слаткиш.

Сок од лимуна одлично се слаже са морским плодовима, посебно са остригама, јер поред тога што им даје бољи укус, лимун убија и велики број бактерија које остриге садрже. Лимун садржи чак 89,2% воде, 6,9% угљених хидрата и само 0,5% масти, па је јасно зашто чини основу многих програма за регулисање телесне масе.

Енергетска вредност је изузетно мала ‒ просечан лимун садржи 38 калорија. Од минерала су најзаступљенији калијум, калцијум, фосфор, сумпор, магнезијум, а од витамина група Бе-витамина и витамин Ц (65 мг).

Оно што посебно издваја жути цитрус јесте 5,07% лимунске киселине која је позната по антибактеријском дејству.

Лимун је познат и као антисептик, али делује и на брже стварање леукоцита, па је врло користан као прво решење за најразличитије врсте инфекција (плућне, стомачне...).

Разни напици са лимуновим соком најефикасније освежавају и хидрирају организам у периодима високих температура. Напитак лимунана, занимљиви спој лимуновог сока и листова нане, пореклом је из Турске или Сирије, а лети је врло популаран у Египту, Израелу, Јордану, Калифорнији и осталим топлим крајевима... па и код нас.

Чај од лимунових листова употребљава се за смирење кашља и опште опуштање организма. Непрскана кора лимуна у комбинацији са медом подстиче детоксикацију читавог организма.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 29. јул 2016, 16:46) - www.goo.gl/2nPeuQ [нерегистровани]

Da li vam je poznato zašto je limunada omiljeno piće?


Zato što limun, između ostalog, uništava bakterije u vodi koju koristimo za limunadu!