Бетонска утопија: aрхитектура бивше Југославије у њујоршком музеју МОМА

Посетиоци чувеног њујоршког Музеја модерне уметности добили су прилику да виде како су изгледали споменици подигнути у част онима који су се борили за слободу.

На изложеним радовима могу видети торањ на Авали, пословне, стамбене зграде и још много тога изграђеног у периоду од 1948. до 1980 – године Титове смрти.

Поставка у Музеју модерне уметности у Њујорку под називом „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948‒1980" доноси причу о архитектонским решењима некадашње Југославије. Збирка фотографија представља бројне грађевине међу којима су споменици, ТВ торањ, пословни, али и стамбени објекти.

Позиционирани између капиталистичког Запада и социјалистичког Истока, југословенски архитекти одговорили су на контрадикторне захтеве и утицаје. Развијали су послератну архитектуру која је била у складу са другим приступима, али истовремено и потпуно јединствена, те се ништа слично не може видети нигде у Европи и шире, наводи се у опису поставке „Ка бетонској утопији".

Изложба је отворена 15. јула, а може се видети до 13. јануара 2019. године.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 22. јул 2018, 06:27)
anonymous [нерегистровани]

Dajte tu izlozbu i kod nas!

Zasto se niko nije setio da tu izlozbu postavi ovde u Beogradu? Mozda cak i kao permamentnu? Ja sam slucajno naleteo na jednu staru knjigu od moga preminulog oca, bas o spomenicima kulture i jednu o razvoju Jugoslavije.. Bukvalno sam odlepio da mi je to uvek bilo pred ocima, a da ja to nisam video.. ili nisam zapazao. Mislim da bi jedna dobra izlozba mogla biti pun uspeh i ovde u Beogradu. Pogotovu nama Srbima, koji su je napravile i cuvale vise nego nase Kosovo, a sada dozvoljavamo da nas vredjaju svi zivi, omalovazavaju, cak i otvoreno govore kako smo mi krivi razbijanju Jugoslavije.

(субота, 21. јул 2018, 21:05)
anonymous [нерегистровани]

Ko tudju proslost cuva on drugog u buducnost salje,,

Svoje proslosti nikad imati nece.
U svoju buducnost nezna vjerovati..
Rodjen je da nestane u nepovratu.

(субота, 21. јул 2018, 20:40)
Slobodan [нерегистровани]

Ko ne cuva proslost, nema ni buducnost!

MOMA ima postavke o jugoslaviji redovno i svake godine! Ja se inace zaista nadam da ce sve te divne skulpture da se sacuvaju i zastite kao kulturno blago titove jugoslavije bez da se sa njima politizuje, nego da se sacuvaju kao deo nase istorije i kulturnog stvaralastva i ne samo te skulpture, nego i sve ostale iz razlicitih jugoslavija; KSHS, Kraljevina Jugoslavija, kao i ta titova, a bilo veoma od drustvenog i kulturnog znacaja da se obnove i svi srpski zamkovi i utvrdjenja kojih ima na stotine kao i stare rimske gradjevine i mostovi ( bar delimicno!) sto bi imalo izuzetnog uticaja na turizam i ekonomiju! Danas se po Ceskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj... utrkuju ko ce vise da iskopa i obnovi od njihove istorije, dok vidim u Srbiji se zalazu da ruse !?

(субота, 21. јул 2018, 15:52)
anonymous [нерегистровани]

@Eto

Da nam je to sveto bilo nebi to rusili;) To nama balkancima sveto to nije bilo. ps. a ameri samo prave biznis od toga ;)

(субота, 21. јул 2018, 12:30)
anonymous [нерегистровани]

Eto

Na sve sto nam je bilo vredno i bitno treba da nas podsecaju stranci.