Мушкарци и жене осећају бол другачије

Мислите да је ваш супруг слабић када је у питању бол? Истраживање је показало да мушкарци осећају бол интензивније него жене ако знају да следи болно искуство кроз које су већ прошли.

Тим истраживача из Канаде открио је да су мушкарци осетљивији и да су под стресом када знају да ће проћи кроз болно искуство које им се раније десило. За ову студију, 41 мушкарац и 38 жена били су смештени у просторију у којој су првобитно били изложени нижим а затим вишим нивоима бола.

Да би се утврдило какву улогу у подношењу бола има фактор памћења, исти учесници су замољени да се врате следећег дана у исту собу. Подвргнути су истим тестовима, а у поређењу са женама, мушкарци су пријавили јачи бол него претходног дана.

„Ово је важан налаз јер је све више доказа да се бол интензивније доживљава ако се очекује познато (проживљено) болно искуство. Можда ћемо моћи да помогнемо неким пацијентима ако будемо директно деловали на механизме памћења", објаснио је Лорен Мартин, коаутор студије са Универзитета у Торонту.

Јачи или слабији бол у односу на врсту операције

Аустријска студија из 2014. године показала је да мушкарци осећају већи бол после велике операције, а жене после мањих медицинских захвата и процедура.

Током четворогодишње студије истраживачи су интервјуисали 10.000 мушкараца и жена у прва 24 сата после операције. Учесници су одговарали на питања о операцији, анестезији коју су примили и нивоу бола.

Према налазима истраживача, била је већа вероватноћа да ће мушкарци осећати јачи бол након великих васкуларних и ортопедских операција, а да ће жене пријавити веће тегобе након мањих процедура, као што су биопсије.

„Родне разлике у перцепцији бола и даље су у великој мери оспораване, како у експерименталним тако и у клиничким областима. Наши подаци не разјашњавају дефинитивно ово питање, међутим, на основу закључака до којих смо дошли може се претпоставити да тип (и тежина) операције могу играти важну улогу", кажу аутори студије.

Приредила Маја Стојановић 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. јан 2019, 00:25) - Švaler,internacionalac: [нерегистровани]

Žene su izdržljivije,postojanije...

One vam daju iluziju da ste jači i glavni,a u stvari one odlučuju da li ste vi baš njen tip!-Ako jeste,blago vama!

(среда, 16. јан 2019, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

re: Pitajte nas

Juznjacka macho kultura, i kad boli trpi i ne pokazuj. Zene nemaju taj ''problem'''.

(уторак, 15. јан 2019, 22:14) - Ja [нерегистровани]

Eto

Lijepo sam ja rekao svojoj zeni da je meni bilo teze kada se ona poradjala.

(уторак, 15. јан 2019, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Pitajte nas

Nema meni boljeg eksperimenta od onog koji imam svaki dan. Godinama se bavim tetoviranjem i pouzdano mogu da kazem na osnovu stotina muskaraca i zena koje sam tetovirao da je prica da zene bolje podnose bol totalna glupost. S vremena na vreme se pojavi poneka devojka, obicno sportista i prema tome u dobrom fizickom stanju, koja jako dobro podnosi bol. Ipak, prosecan muskarac u studiju trpi bol znatno duze i gotovo nikad nisam u problemu da zavrsim rad. E sad, mozda je situacija drugacija kod intenzivnijeg a kraceg bola ili neke druge vrste bola, ovako je kod tetoviranja.