Пупин Цвијићу о југословенству

Протекле године (1. 12. 2018) навршило се сто година од уједињења Срба, Хрвата и Словенаца. Као што је обичај, такав јубилеј се користи за изношење нових сазнања и оцена историјских токова. Тако се говорило и о југословенству. Стекао се утисак да је југословенство промашај, да је у њему, нарочито, тада најбројнији народ оштећен, да се српска држава изгубила у југословенству... Процес преиспитивања вероватно није завршен.

Један од људи који је дао несумњив допринос уједињењу јужнословенских народа, или једног троименог народа, био је Михајло Пупин. Посебно је значајна улога коју је као члан српске делегације имао у преговорима у Версају.

Занимљиво је да је у Србији, у водећим медијима, прошле године вођена пропагандна кампања у којој је јавност требало подсетити на то да је Михајло Пупин био Американац српског порекла, велики научник, који је допринео пријатељству Срба и Американаца. То би требало да доприносе новим, бољим односима Срба и Американаца. О пријатељству у прошлости сведоче многе релевантне чињенице које су се, с временом, негде загубиле. Требало би их оживети на прави начин.

Михајло Пупин је у писму великом научнику Јовану Цвијићу, које је, ћириличном машином, написао у Њујорку са меморандумом Универзитета Колумбија, говорио о Ивану Мештровићу, својој књизи „Са пашњака до научењака" и о стању у тадашњој Краљевини. У овом тексту обратићемо пажњу на тај део који симболично и алегоријски описује тренутно стање и могућност развоја односа Срба и Хрвата. Пупин је написао Јовану Цвијићу:

„Политичка ситуација у Краљевини СХС чини ми се да је мало боља него што је била пре шест месеци. Тај такозвани српско-хрватски спор увек ме подсећа на нешто што се десило у мојој родитељској кући кад сам био дете. Десило се случајно да нам је један стари Циганин био полаженик и при ручку кад смо појели чорбу, кувану говедину са реном, и купус са свињским месом, донесе мати напослетку и великог печеног ћурана. Циганин који се већ био накљукао са чорбом, купусом и месом, погледа на ћурана па онда на мога оца и рече му: ʼКуме Коста, тог си ћурана требао донети најпре на сто па онда тек оне друге бургије. Бог ти дао свега, али ти не умеш да располажешʼ. Тако ми се чини да је и у вашој Краљевини. Бог вам је дао свега, али ви не умете да располажете. Ћуран је печен а ви се још једнако кљукате са свађама о којекаквим ситним бургијама.

Ипак сам уверен да ће на крају крајева све бити добро, јер је била Божија намера да Срби, Хрвати, и Словенци буду један народ спојен у једној држави кад је створио геоморфологију Краљевине СХС. Уједињење које је Бог створио ни највећи ђаволи не свету не могу уништити. Било је много ђавола који су у току последњих хиљаду година то покушали па нису успели. Неће успети ни Ваши политичари." 

Можда ће неко закључити да су „Ваши политичари" већи ђаволи од ђавола. Писмо је писано 24. марта 1925, а бомбардовање СР Југославије почело је 24. марта 1999. Ћурани и ћурке увек настрадају. Оригинал писма чува се у Архиву САНУ. Више можете прочитати и у роману „Шарфер".

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 23:39) - anonymous [нерегистровани]

Balkan je samo kolonija...

1. Genralno, nije 'kunst' u tome da se žaba natera da skoči u vodu, nego da se odvrati i skakanje odgodi - pa tako i sa ratovanjima 2. Antanta je 'dala' Državu SHS u kojoj nije bilo direktnih ratnih razaranja Srbiji da naplati svoju ratnu štetu fiskalnim merama i kursnom razlikom jer joj sama nije platila ništa i tako bacila seme razdora i nepoverenja u startu 3. Grčka je samu sebe oslobodila od Turaka u 19. veku, a za 'nagradu' je dobila bavarsku i dansku krunu i nije se sastala sa sopstvenim spoljnopolitičkim interesom do dana današnjega, npr. Jugoslavija je primila grčke partizane....4. Hrvatska je prema statističkim podacima SFRJ imala preko 50% industrije u toj državi, Jugoslavija je bila četvrta po brodogradnji u svetu, a sad nema ništa, ostala je bez brodogradnje kao i Grčka pre 15tak godina...

(понедељак, 21. јан 2019, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Jugoslovenstvo

Uz uvazavanje velikog Pupina i, u sustini plemenite, ideje Jugoslovenstva, neke stvari se moraju objasniti i razdvojiti. Srbi, Hrvati i Slovenci su okolnoscu slicnog jezika (i delimicno slicnog porekla) usli u avanturu jedne drzave i jedne krune. Verovatno da ni drzava ni kruna nisu bile po meri nijednog od ovih naroda. Srbi su tradicijom, verom, kulturom i delimicno genetikom, bili oduvek deo "juzne pruge" i blizi i Grcima i Bugarima i Rumunima (osim naravno jezika) od "brace" Hrvata i Slovenaca. Pupin i drugi entuzijasti Jugoslovenstva su u sustini branili svoje vidjenje tog zajednistva, rodjenog u Hrvatskoj kao Ilirizam i vestacki upumpavanog diljem Balkana kroz par vekova. Bice da je svaki od navedenih naroda oduvek tezio sopstvenoj drzavnosti, i to bi mozda i bilo najbolje postovati i probati neki sazivot u miru. Kroz vreme se dokazalo da je vera u istu crkvu jaci amalgam od bilo koje pseudonauke o nekom hipoteticnom zajednickom poreklu.

(понедељак, 21. јан 2019, 18:33) - Rada [нерегистровани]

Srbija je uspela

da prenese na Krf trezor Narodne banke sa zlatom i deviznim rezervama. 1918. se udružila sa delovima Austrougarske čija valuta u tom trenutku nije vredela ništa. Kad smo se 90tih rasturali, zlato koje je Srbija unela u SHS nije izuzeto, već je "bratski" podeljeno. Pametnome dosta-kako smo se pametno udružili.

(понедељак, 21. јан 2019, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Bila bi priča da se žrtve ne broje u stotinama hiljada...

Moglo je biti lepo i dobro, da uslove svega nisu određivali spoljni elementi. Region živi na klackalici ravnoteže interesa britanske politike s jedne strane i nemačko-ruskih interesa s druge strane. Umesto Kraljevine Jugoslavije došla je Titina Jugoslavija, dok je ovaj bio živ, manevrisao je, posle njega svi smo u banani, u banana državama koje liče na Srednju Ameriku...Da je malo barem više mašte...

(понедељак, 21. јан 2019, 07:26) - Каменко [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Глупих ли коментара!

(понедељак, 21. јан 2019, 04:28) - Neša [нерегистровани]

Ah...

Toliko je mnogo "Srba" koji zastupaju "srpske" interese. Prepoznaćete ih po dvoličnosti, dela im se razlikuju od reči. Slušajte šta ko govori ali i pratite šta ko radi.

(недеља, 20. јан 2019, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

@Da,da. Kako da ne.

Па наравно да јесу лоше. У оба рата највише су страдали Срби и они су из обе Југославије извукли најдебљи крај. После првог рата могли смо да створимо шта смо хтели, а понајмање је требало да се петљамо са Хрватима који су хтели хлеба преко погаче. Могли смо да створимо Велику Србију али нисмо, јер смо били заслепљени идејом југословенства и нисмо имали појма уствари колико нас Загрепчани не воле. Та осећања су имала корена још у деветнаестом веку али је неко одлучио да границе иду превише на запад. Могли смо да исечемо Балкан како смо хтели, али смо били наивни. Требало је да вас дамо Аустријанцима или Италијанима

(недеља, 20. јан 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

zabluda

1918 -najveca zabluda srpskog naroda. Od pobjednika do gubitnika za samo 100 god.

(недеља, 20. јан 2019, 18:10) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. Najveca greska u istoriju..

Druze ,,kao i danas tako isto i 1918g.Imperializam
stvarao,,formirao i drzave i federacije i Kraljevine,,i to na taj nacin DAu buduce se zivi u stalnom konfliktu
Za mir i blagostanje velike Sile nisu doprineli apsolut
nista.....Pero


(недеља, 20. јан 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Da,da. Kako da ne.

Tzv shs, KJ, SFRJ su sada loše, jer, pobogu, nije stvorena velika Srbija. Da jeste, sve bi bilo idealno i super! Za vašu info, u tim Jugo Tvorevinama su živjeli i drugi narodi , nesrbi, koji se nisu slagali sa takvim tajnim, zamaskiranim, projektima !