Ванземаљци који недостају

Нова сазнања о томе како је наша атмосфера изгледала пре неколико милијарди година могла би бити кључна у потрази за животом ван Земље.

Узмите дубок дах. Око 20 процената ваздуха који је ушао кроз ваша уста или ноздрве чини кисеоник ‒ гас који је неопходан већини живих бића да би преживела. Донедавно се мало знало о томе како је наша атмосфера изгледала пре 1,87 милијарди година, када су микроби представљали једини облик живота на планети. Геолози су на терену, у северној Канади, први пут доказали да је кисеоника тада било врло мало.
Сматрало се да је присуство кисеоника у атмосфери планете показатељ да би она могла бити настањива, каже Ноа Планавски, биохемичар са Јејла и коаутор једне нове студије. Зато су свемирски телескопи прављени тако да открију обиље овог гаса. Међутим, ако средина са врло ниском концентрацијом кисеоника ипак може да подржи живот, свемирски телескопи (који не могу да открију ниске концентрације кисеоника) можда никада неће успети да пронађу такав живот. „Чак и ако (такве планете) врве од живота, оне могу да изгледају, са удаљене тачке са које се посматрају  ‒ као мртве планете", каже Планавски.

Његов тим је у стенама тестирао концентрацију церијума, помоћу којег се мери колико је кисеоника било у прошлости. Кисеоник се везује за церијум у морској води и тако га одстрањује, остављајући мање церијума који се таложи у депозитима у седиментним стенама. Мерени нивои церијума одговарају концентрацијама кисеоника од око 0,1 проценат од постојећих атмосферских нивоа, открио је тим.

Овако прецизни подаци, каже Планавски, треба да помогну да се конструише следећа генерација телескопа направљених за лов на живот у другим световима. Они који се тренутно праве, као Свемирски телескоп „Џејмс Веб", на пример, не могу да открију кисеоник у тако ниским концентрацијама, каже Едвард Швитерман, астробиолог са Универзитета Риверсајд у Калифорнији, који није био укључен у ово истраживање.

Будуће мисије и модели свемирских телескопа могу бити способнији да открију ниске концентрације кисеоника.

Приредио Бојан Главонић 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 26. јан 2019, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

Bilo bi jako dobro kada bi ovi "vanzemaljci", pomogli, da....

....se ocisti sneg, pa da se opet vrate tamo, odakle su - dosli! Jer, mi ne mozemo ni sami sa dobom, a kamoli jos sa - vanzemaljcima!?

(субота, 26. јан 2019, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

Bez pripisivanja , molim... ???

Nauka ti daje znanje i istinu.
Trasira ti put u radu i ucenju.
Vodi te i pomaze ti u vjerovanju.
Nauka ti nista pripisala nije.
( Ako si bauka i lopova izabrao sebi da ti naucnik bude.
Zadrzi sebi pravo vlasnistva ).
Nauka ti rane lijeci i zivot brani.
Nauka te spasava u proslosti iu buducnosti.

(субота, 26. јан 2019, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Nauka & religija

Postujem tudja mišljenja, ali toliki prostor kosmosa i u njemu zivot pripisujem samo evoluciji.

(субота, 26. јан 2019, 09:07) - anonymous [нерегистровани]

@U to vrijeme. ???

Opet si preskocio tabletu i izasao na internet.

(петак, 25. јан 2019, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

U to vrijeme. ???

Bog je na trecem mjestu u Suncevom sistemu,Prema svom udzbeniku iz tehnologije .
Stvarao planetu Atlantidu. Sigurno da je i njoj stvorio atmosferu.
Bila je u novom cistom stanju. Jasno kao dan.
Bila je cista kao i ova nasa kad je stvorena.