Пупин Цвијићу о Мештровићу

У писму које је знаменити Михајло Пупин упутио из Њујорка чувеном Јовану Цвијићу, на меморандуму Универзитета Колумбија, једно поглавље је посвећено вајару Ивану Мештровићу. Писмо носи датум 24. март 1925. Која случајност, бомбардовање Југославије почело је 24. марта (1999).

Михајло Пупин, Американац српског порекла, био је велики заговорник идеје да су Срби, Хрвати и Словенци један народ и да ће се стопити у једну државу ‒ ту идеју износи баш у цитираном писму.
На преговорима у Версају, као члан српске делегације, пресудно је утицао да Блед и Бохињ припадну Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Пупин је донео на преговоре 40 сандука докумената којима је доказао да Банат припада новој Краљевини. Пупиново „југословенство" провејава у деловима писма Јовану Цвијићу који се односе на вајара Ивана Мештровића.

„Био сам такође много запослен и са Мештровићевим изложбама. Мештровић је велики уметник али у практичним радовима који су у вези са изложбама он је невешт као мало дете, и ту је требало доста гурања у напред да би се дошло до успеха. Изложбе су до данас биле доста успешне, али не онако како је то може бити Мештровић очекивао. Мештровић је духовит човек и у његовим радовима показује се велика духовитост. Али у великом његовом одушевљењу да изрази једну лепу идеју у дрвету, камену, или металу, он често жртвује анатомију. Бар тако је мишљење овде. Обичним људима који су се научили на класичну скулптуру не допадају се некласичне форме па ма како била лепа идеја која се крије иза тих форми. То је, укратко речено, први утисак који су Мештровићеве изложбе учиниле на овај народ у Њујорку. Али ипак изложбе су постигле доброг успеха, и мислим да ће укус за Мештровићеву скулптуру постати овде у Америци, све јачи и јачи."

Мештровић је због уметности жртвовао анатомију, а има оних који су жртвовали памет, душу и морал.
Шта је великог физичара мотивисало да уложи толико напора у организацију изложби једног великог вајара? Велики физичар, пише великом географу о великом вајару!
Михајло Пупин је сматрао, по свој прилици, да нова држава, коју је стварао и подржавао, мора у Америци, бар у уметничким круговима, бити представљена и као земља уметника, а не само ратника.
У следећем тексту: шта је Пупин написао Цвијићу о својој аутобиографији.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2019, 08:57) - Svedok [нерегистровани]

Opanci

#Mestrovic ti isti opanci su doneli slobodu Srbiji i svim ovim "juznim Slovenima", A o Mestrovicu Pupin lepo kaze da mu dela ne prate anatomiju ljudskog tela. Sto bi se reklo bio je prosecan umetnik. Ali kao i sve u onoj Jugoslaviji on kao Hrvat je bio glorifikovan i uzdisan u nebesa.

(среда, 30. јан 2019, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

@Порекло презимена ПУПИН

Nije srpsko ime, a opet je Srbin. I kakve sad to ima veze dalje? Jel to ima veze sa ocenom rada jednog od nasih najvecih, srpskih, naucnika?

(уторак, 29. јан 2019, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Srpsko ime?

Olimpija nije srpsko ime?
Jovan, Petar, Marko, Nikola, ajovana, Petra, su svakako srpska imena? U Strugi nema Srba?
Kakav besmislen komentar.

(уторак, 29. јан 2019, 00:02) - Драган- Брисел [нерегистровани]

Порекло презимена ПУПИН

Мајка Михајла Пупина се је звала Олимпија--то баш и није неко СРПСКО име!!! Иначе, порекло Пупинових родитеља је из ВЕВЧАНА (код Струге)!!!!

(понедељак, 28. јан 2019, 23:45) - Milan [нерегистровани]

Pohvala

Dragane, hvala na odlicnom i dosta interesantnom tekstu

(понедељак, 28. јан 2019, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Mestrovic

Ne vidim razlog za prozivanje Masona u antisrpske svrhe. Masonerija je jednako i srpska i bilo cija i u sebi ne sadrzi negativne odrednice prema nekoj drzavi ili narodu. Plitki i sirovi nacionalizam, da. Svi koji propagiraju Srbiju u opancima i mraku pravremena, i jesu njen najtezi teg koji vuce u blato primitivizma. Sto se Masona tice, ni Mihailo Idvorski nije bio nepoznat u tim sredinama Amerike, tokom svog zivota i rada. Bio je Srbin, ali zapaljen idejom Jugoslovenstva (ma kakva ona bila kasnije) i pomagao je (kao i Tesla uostalom) sve one koji su o Balkanu pokusavali da proture, pozitivniju sliku od one koju ovdasnji barbarogeniji uporno neguju.

(понедељак, 28. јан 2019, 08:35) - anonymous [нерегистровани]

Amerikanac?

Pupin nije bio Amerikanac.
Mestrovic je u svon masonskom stilu napravio i dosta stete, kao na primjer da se srusi srednjovhekovni grad na Avali, da se srusi Njegiseva kapela na Lovcenu I tako dalje.
Zbog toga je zasluzio da se o njemu pise, ali ne u pozitivnom svjetlu.
Sumnjam da je bio "kao malo dete", jer uspio je da bude dvorski vajar i kod kralja i kod Tita.

(понедељак, 28. јан 2019, 06:57) - anonymous [нерегистровани]

Пупин

Шта вам значи то гурање југословенства? Пупин је прије свега био родољуб, српски јер ми смо постојали и прије југославије. Зар то није заслужило један текст, Пупин и његово српство.

(недеља, 27. јан 2019, 18:35) - Сава [нерегистровани]

Американац

Пупин није Американац и не знам одакле вам та идеја? Он је за себе говорио да је Србин, а не Американац. Није ред да ви мењате његову жељу.