Зависност од екрана

Живети у 21. веку за већину значи уживати у савременим техничким достигнућима која нам омогућавају лагоднији и лакши живот. Међутим, све има своју добру и лошу страну. Тако је живот без ТВ екрана, мобилног телефона или рачунара готово незамислив за већину становника планете, али све то има и своје последице. Најновија је и зависност од екрана!

Зависност од екрана је све већи проблем на Исланду и то посебно међу младим људима. Психолози и психијатри кажу да нема довољно извора који би им помогли у суочавању са овим проблемом, осим примера људи од којих су неки чак извршили самоубиство због ове врсте зависности. Полициски подаци указују на бројне ситуације у којима су се нашли родитељи у односима са својом децом тинејџерима, управо због ове појаве.

Стручњаци објашњавају да је помисао на одмицање од екрана компјутера слична осећању жеље за смрћу. Кад појединци дођу у ту фазу, они чак одлажу и основне физиолошке потребе, одлазак у тоалет, хигијену и слично. Уколико би напустили екран, код њих би се јавио осећај да уопште не постоје. Најалармантнија је вест о неколико случајева суицида код младих узраста између 15 и 20 година. Срећа је да то није честа појава, али како ствари стоје, многа стања анксиозности и деспресије потичу од ове врсте зависности.

Савет за родитеље јесте да контролишу колико времена њихово дете проводи за рачунаром и да то време ограниче, указују психијатри. Због све веће неиспаваности, тинејџери постају насилни према родитељима и свима у окружењу, а често су депресивни, љути и несигурни.

Као веома развијена земља са високим стандардом, Финска је увелико препознала зависност од екрана као велики проблем чије ће се последице све више одражавати на међуљудске односе и друштво у целини. Може само да се нагађа о ефектима ове врсте зависности на младе у мање развијеним земљама који користе често превазиђене и штетне моделе рачунара.

Приредила: Наташа Нешковић

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 01. феб 2019, 02:26) - Milan_swe [нерегистровани]

Upotreba i zloupotreba

Mobilni je odlicna stvar ako se upotrebljava normalno. Ali nije tako kod svakog.
Mnogim ljudima je dovoljan mobilni da bi postali mehanicari, elektricari ili bilo sta na ovom svetu. Nekog boli nesto, odmah na gugl,"boli me stomak sa desne strane" odmah nadje resenje, to je ta bolest, popi taj lek ili caj. To su opasne stvari kojih nismo svesni. Sama zavisnost od ekrana je najmanji problem. Sa televiziom je ista stvar. Televizija postoji dugo i ranije nije bilo problema, a sada ?
Samo treba upotrebljavati normalno a ne zloupotrebljavati.

(четвртак, 31. јан 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

predlog

Da se pod obavezno zabrani ljudima mladjim of 18 godina da imaju pristup bilo kakvim "sredstvima komunikacije" sa ili bez ekrana osim nužnog kućnog telefona. u Nemačkoj dete ispod 16 godina ne može imati mobilni telefon. valja se zapitati zašto su Nemci kao narod to izgasali? a izglasali su! Postoje gradjanska udruženja za borbu protiv širenja mreže mobilne telefonije i vrlo su uticajni i ne prolazi svaka od strane telekomunik.giganata "umišljeno potrebna" nova antena u sred stambene zone. to jednostavno tamo ne ide. a tim pre mnogo izravnije zračenje na same oči, um, dušu mladog čoveka zu stasavanju. te kao ishod njegov stalni animozitet i nesnađenost u društvu.

(среда, 30. јан 2019, 21:53) - Neko [нерегистровани]

Pametovanje

Zasto mora da se komentarise neki clanak ako se nema sta pametno reci...

(среда, 30. јан 2019, 13:40) - Stefan [нерегистровани]

Que?

Pa nisu oni navuceni na ekran nego na zanimaciju koja se desava na ekran. sumnjam da bi gledali u beli ekran ceo dan?