Шкотска дивља мачка пред истребљењем

Шкотска дивља мачка је међу најређим сисарима у Великој Британији и врста која би ускоро могла да нестане са лица планете Земље.

Невероватно лепе и немилосредне када је реч о промени временских услова, шкотске висоравни обухватају 32.000 км2 обале, језера и планина. И ако делују неприступачно, нарочито у зимском периоду, за дивљи свет животиња ово је прави рај. Међутим, чак и до ових крајева доспео је лош утицај човека који је ову врсту довео до границе истребљења.

Шкотска дивља мачка је једна од најређих животиња на свету а према проценама стручњака могла би да нестане са лица земље у року од две године. У Великој Британији има само још стотинак јединки ове врсте коју још називају и Брдски тигар.

Нјих број је некада био много већи, али је данак узео лов због крзна. Т о је једина преостала дивља мачка која у ужива заштиту закона Велике Британије. Највећа опасност за њен нестанак, поред прекомерног лова, је губитак станишта, мешање са домаћим мачкама и претња од разних болести.

У Шкотској се тренутно спроводи Програм одгајања и спасавања те врсте.

Приредила: Наташа Нешковић

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 02. феб 2019, 15:48) - Nenad Melbourne [нерегистровани]

Nisu moje reci...

....ali ih vredi zapamtiti i ponavljati: Kada bi svi insekti na zemlji preko noci nestali za 50 godina ceo zivot na Zemlji bio bi unisten; kada bi covek nestao preko noci za 50 godina bi ceo zivot na Zemlji procvetao!

(петак, 01. феб 2019, 19:15) - Dalibor [нерегистровани]

Nista nemam da dodam

Slazem se sa vama u potpunosti do poslednjeg slova!

(петак, 01. феб 2019, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Nista cudno?

Sta covek jos nije upropastio na planeti zemlji upropastice jednog dana sada su na redu Macke, Tigrovi.....a doci ce na red i ostalo. Covek je najveca stetocina na planeti-Zemlji i najmanje je bas taj Covek potreban planeti, nazalost tako je slozili se Mi sa tim ili ne!? Izmedju ostalog i sami sebe unistavaju i jednog dana ...ko zna ce biti.