Просјачка опера

Просјачка опера или Опера за три гроша и после 190 година од настанка на репертоару је свих позоришних кућа у свету. Упркос веома високим ауторским тантијемама ауторима музике и текста,она због актуелне тематике још увек привлачи велику пажњу публике.

Године 1728. Џон Геј пише Просјачку оперу која је постављена у Лондону, 29. јануара те године и која је постала велики хит. Године 1920. у Лондону комад је опет на репертоару и представа остварује рекордан број реприза,чак 1463. Брехт (са сарадницом Е. Хаутман и композитором К. Вајлом), 1928. године адаптира Просјачку оперу. Дело добија нови наслов: Опера за три гроша.

Премијера Опере за три гроша у Берлину била је исте године. Убрзо је овај комад  постављен широм света : Брисел, Брно, Будимпешта, Копенхаген, Гетеборг, Љубљана, Милано, Москва, Њујорк, Париз, Праг, Осло, Стокхолм, Тел Авив, Варашава, Цирих... У првој сезони било је више од 50 премијера. До 1937. В. Бењамин бележи 4000 извођења у целом свету. Између 1933. и 1945.представа је била забрањена у нацистичкој Немачкој и квалификована као "дегенерисана" уметност, а  50-их година 20. века постаје најдуже играни мјузикл у Америци са преко 2 611 узастопних реприза.

"Просјачка опера" Јохана Гаyа, настала је као критика Наполеонове владе, најкорумпираније владе. Време те власти је време раслојавања друштва на екстремно богате и екстремно сиромашне. С једне стране, имате раскош и сјај, са друге стране - глад и беду. Закони постоје, али се примењују. 

Приредио: Бранислав Јарић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 03. феб 2019, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Svetski trendovi

Sve vise podsecaju.