Како су гусари отели Јулија Цезара

Крајем 2. века пре нове ере, пиратство у Средоземном мору постало је све опасније. Довело је до дестабилизације Медитерана, нарочито у источном делу. Једна од најсликовитијих прича о пиратима јесте отмица војсковође и будућег диктатора Римске rепублике, Јулија Цезара.

Недостатак поморске силе оставио је Средоземно море рањивим.Картагина је пала 246. године пре н.е, док су хеленистичка Селеукидска империја и Птолемејско краљевство били у опадању. Иако је Рим тада био доминантна сила на Средоземном мору, није имао моћну морнарицу. Рат између Рима и Селеукидског царства почетком 2. века пре нове ере, допринео је додатном хаосу у источном Медитерану. Али, то није био једини узрок пиратства. Гусари су, наиме, Римљане снабдевали робљем. Пиратска мета били су спори, трговачки бродови, нарочито они који су превозили жито из Египта у Италију. Приликом заузимања таквог брода, посада би била заробљена и одведена на грчко острво Делос, у то време, главно међународно тржиште робљем. Робове је куповала римска елита и завршавали би на плантажама. 

Средоземни гусари имали су упоришта на Криту (у источном Медитерану) и на Балеарским острвима (у западном Медитерану). Касније су западну Киликију (данашња Турска, северно од Кипра) претворили у базу својих операција, чиме су и добили име "Киликијански гусари". Судбина чланова посаде које су гусари отели, зависила је од њиховог материјалног стања. Богати заробљеници остајали би таоци све док се не би исплатила откупнина.

Веома незгодан талац

Један од најславнијих талаца киликијанских гусара био је војсковођа Јулије Цезар. У 75. години пре н.е, будући римски диктатор, који је тада имао 25 година, заробљен је на путу за Родос где је студирао говорништво код Аполонија Мола. Гусари су тражили откупнину од 20 талената (лат.talentum), на што се Цезар насмејао, рекавши да немају појма ко је он и предложио да затраже 50 талената. Током заточеништва које је трајало 38 дана, Цезар се није понашао као заробљеник. Отмичари су морали да ходају на прстима када би спавао, добијали су увреде и грдње што му не аплаудирају док увежбава говор. Чак им је запретио, смејући се, да ће их обесити. Гусари су толерисали овакво понашање, чак им се допадала његова смелост коју су приписивали некој врсти "непосердности и младалачког весеља".

Откуп је стигао и Цезар је ослобођен у Милету. Одмах је преузео команду над неколико бродова и кренуо у лов на своје отмичаре. Заробио их је и одвео у Пергам. Како су заробљени гусари били под јурисдикцијом Марка Јунија, гувернера Азије, Цезар му је дозволио да их казни. Гувернер (отац Марка Јунија Брута, будућег Цезаровог убице) је, међутим, био неодлучан и Цезар је узео ствари у своје руке. Извео је гусаре из затвора и наредио разапињање на крст.

Помпеј и гусари

Недуго после Цезареве отмице, Римљани су послали нове експедиције против гусара, а Гнеј Помпеј је добио од Сената велика овлашћења. До краха киликијанских пирата дошло је после пада Крита. Иако су гусари покушали да уцене Римљане претњама да ће прекинути снабдевање намирницима, Помпеј их је брзо поразио. За разлику од Цезара, међутим, Помпеј је према заробљеним гусарима имао сасвим другачији однос. Схвативши да су они заувек изгубили базу у Киликији послао их је дубоко у унутрашњост Римске републике где су служили као земљорадници.

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2019, 05:11) - alex [нерегистровани]

zito

Ide ovako, daleko od toga da je citava afrika pustinja. Egipat (deo afrike) duzinom reke Nil te daleko juznije je izuzetno plodna zemlja koja i danas proizvodi sve i svasta, tako da je bilo vise nego moguce da su Rimljani uvozili zito iz Egipta.

(недеља, 03. феб 2019, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Delta Nila i obale

Nije pustinja vec plodna zemlja iz koje je i izrasla jedna od nastarijih civilizacija. Nebi u pustinji. Vidi se na Google Maps.

(недеља, 03. феб 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Anticki gusari

Danasnji se zovu globalisti.

(недеља, 03. феб 2019, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Sve je to zanimljivo, ali ako moze neko da mi objasni "zito iz Egipta za Rim", jer mi ne ide pustinja sa uzgojem zitarica. Mozda je postojao neki centar za otkup ili tako nesto, ali opet mi je nejasno da je Rimska republika uvozila zito iz Afrike?!

(недеља, 03. феб 2019, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Dobri otmicari

I poslije su gusari izmislili samicu i hljeb na vodi.

(субота, 02. феб 2019, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

pompej

ovi danas uce da ima hleba bez motike

(субота, 02. феб 2019, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

Cezar

Lepa prica .Hvala uredniku na podsetnik iz istorije

(субота, 02. феб 2019, 13:35) - Антика [нерегистровани]

"Приче из класичне старине"

Занимљива и добро одабрана прича - непознато о неком заиста познатом. Честитке аутору. Приче о гусарима су на почетку новог миленијума актуелније него пре пола века. Не знам колико смо сви упознати са том чињеницом? Можда би уз овај прилог РТС могла да прикаже неки стари филм о гусарима, само не опет са Џонијем Депом; јесте очаравајући, али било је још филмских гусара.

(субота, 02. феб 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Gusari zemljoradnici

Pompej ih je naucio da nema hleba bez motike, ali je od tada proslo vremena, pa ih danas mnogo ima koji bi trebalo to da nauce.