Пола века покрета младих истраживача

Ваљево ове, 2019. године, обележава један велики јубилеј – 50 година од оснивања покрета Младих истраживача, и првог Клуба младих истраживача. Ово је још једна посебност по којој је Ваљево препознатљиво у научним, образовним, али и ширим круговима.

Из покрета Младих истраживача настала је у свету позната Истраживачка станица Петница, која данас ради са младим талентима заинтересованим за науку из целог света.

Данашње Друштво истраживача „Владимир Мандић - Манда" основано је 16. фебруара 1969. године, након неколико година неформалног организовања групе младих заљубљеника у природу. Исте године организује се и велика истраживачка акција на Дурмитору.

Година великог Јубилеја, у којој се обележава пола века трајања једне искрене и оргиналне идеје која је генерације младих људи научила да воле и брину о природи и да се баве научно-истраживачким радом. Од 1969. године до данас у оквиру Истраживача стасао је велики број успешних појединаца који су научили много тога и о животу и стекли знања и вештине које су им омогућили да касније постану успешни професионалци.

"Прва активност у години Јубилеја јесте Свечана академија која ће бити одржана у Музичкој школи у Ваљеву на дан оснивања Друштва истраживача 16. фебруара у подне. То ће бити прилика за подсећање на све резултате током ових пет деценија рада, упознавање са актуелним дешавањима у Друштву, али и за међусобно повезивање различитих генерација Истраживача. Истог дана у Холу Центра за културу биће отворена изложба Историјског архива Ваљева посвећена првим годинама нашег Друштва." - каже актуелни председник Друштва истраживача "Владимир Мандић - Манда" Богдан Радић, студент Факултета техничких наука у Новом Саду.

Ова омладинска организација пример је који показује да је идеја у времену настанка била добра, да је преживела трансформације друштва и да и данас окупља младе из целог Колубарског округа, који са својим старијим другарима уз наџор студената, професора и научника корачају кроз природу, брину о њој, развијају љубав према науци. Друштво истраживача је данас препознатљиво по томе што његово руководство чине веома млади људи, међу којима неки још нису пунолетни.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар