Верност је предност - недеља брака

Верност је предност – слоган је под којим се трећи пут ове године од 7. до 14. фебруара обележава Недеља брака у Србији, по угледу на међународну иницијативу „Marriage Week International“ која се већ 20 година организује у више од 26 земаља.

То је манифестација која слави брак и промовише породицу као ступ сваког друштва. Недеља брака прославља се у неколико градова Србије, у којима је организовано више од двадесет романтичних вечери за брачне парове, бројна предавања и едукативне радионице, као и „љубавни изазови за њу и њега".

Недељу брака у Србији покренули су Небојша и Гордана Савић, брачни саветници, оснивачи удружења „Брак и породица", који заједно верују да је данас, без обзира на бројне изазове и не тако славну бракоразводну статистику, ипак могуће имати срећан и успешан брак. „Ми верујемо да кроз ову иницијативу можемо да извршимо позитиван утицај на друштво и да дамо велики допринос здрављу наше нације. Број бракова који су до сада кроз активности Недеље брака обновљени и сачувани, потврђују да Србији треба оваква иницијатива", поручују Савићи.

Колико нам заиста треба једна оваква иницијатива потврђују и подаци Републичког завода за статистику који кажу да се у Србији у просеку сваки четврти брачни пар разведе. Најчешће се разводе Војвођани (сваки трећи пар), затим Београђани (сваки четврти), док се у Шумадији и Западној Србији разводом заврши сваки пети брак.

Да ли традиционална породица која се некада неговала на нашим просторима посустаје пред савременим друштвом и неким новим стилом живота? Наши саговорници кажу да главне разлоге за крај брака заправо треба потражити у овогодишњем слогану - Верност је предност, који није случајно осмишљен, већ да укаже да је превара један од главних узрока развода. „У наше саветовалиште више од 90 одсто парова дође због прељубе. Разлози су бројни, а најчешћи су: незадовољство и нарушено самопоуздање једног од партнера, недостатак пажње и љубави или криза средњих година", каже Небојша Савић, а његова супруга и колегиница Гордана додаје да се тада јавља велики проблем са поверењем. „Познато је да се поверење веома тешко стиче, али се лако губи. Искуство нам говори да је након преваре потребно радити око две године на партнерском односу да би се ствари „поправиле". Превару није лако опростити, али је ипак могуће ако постоји добра воља".

Иако је чињеница да брак данас јесте у кризи и да је све више оних који се плаше тог "фамозног" потписа, овај брачни пар истиче да је веома важно о њему говорити на позитиван начин и подсетити људе на праве вредности породичног живота. Шта, у ствари, чини добар брак? „Брак чине љубав, преданост, поштовање, верност и наравно потпис. Зашто се плашити тога. Ако верујемо да папир није битан, то је као да остављамо одшкринута врата, како бисмо у сваком тренутку могли да побегнемо ако ствари не функционишу онако како смо замишљали.", наглашава Небојша. „Брак је, пре свега, давање, а не само узимање. Онолико колико уложимо у нашу „емотивну банку", толико и имамо. Када дођу проблеми и потешкоће, онда из те банке узимамо оно што смо оставили као депозит", надовезује се Гордана.

Тајна трајања Савића, најпознатијег пара брачних саветника је у балансу, мери и прилагођавању. Различитост су претворили у предност и тако опстају четврт века. Своје троје деце уче да брак чине мале ствари, ситна пажња, додир, лепа реч. Брак чине разумевања, компромиси, праштање. Брак чине и свађе, али најважније је знати решавати конфликте на прави начин. Љубав, ако је права, не спомиње прошлост и не сабира грешке.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 17:36) - anonymous [нерегистровани]

Institucija koja izumire...???

Dvije bozije zapovijesti koje oblikuju vjernost..
Dovele su do odumiranja braka.
Pristalice vanbracne zajednice smatraju da je vjernost bracna disciplina koja je silom nametnuta.
Stim u vezi drzavi se postavlja zahtjev da odbaci zastitu i prava koja su nekad data bracnoj zajednici.
Moderna drzava je duznna dati pravo i zastitu cistoj ljubavi. To jeste ljubav je jedna svih sa svima.
Pomozi boze sam sebi. coza nostra pita... ? Kuda ide nasa stvar.?

(среда, 13. феб 2019, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

"Vjernost je dvostruka bozija zapovijest.."

More bre to zvuci kao primitivizam i zaostalost koja nema osnova danas. Svi se jedu sa svakim, sto vise to bolje dobro po zdravlje.

(среда, 13. феб 2019, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Vjernost je dvostruka bozija zapovijest..

Jedna zapovjest::
1.).. Ljubi bliznjeg svog.
Druga zapovjest::
2.).. Ne cini preljube...
Svaka vjerna osoba postuje ove dvije bozije zapovijesi,..
Onaj ko pogazi vjernost krsi dvije zapovjesti u jednom dahu.
To jeste cini odjednom dva grijeha. Ili jedan dvostruki grijeh.