Пасивнo пушење повећава ризик изостајања са наставе

Само један сат пасивног пушења недељно може значајно утицати на здравље тинејџера, налаз је студије Универзитета у Синсинатију. Студија повезује изложеност адолесцената дуванском диму из околине са лошим здрављем, већим изостајањем са наставе и већом вероватноћом да ће потражити помоћ лекара.

"Не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму из околине", каже Ешли Меријанос, водећи аутор студије. "Чак и кратка изложеност може да повећа број хитних лекарских прегледа и здравствених проблема код тинејџера. То се не односи само на респираторне тегобе већ и на свеукупно здравље."

Отежано бављење физичким активностима

Студија "Изложеност адолесцената дуванском диму, респираторни симптоми и коришћење хитних служби" користила је податке националног истраживања за 2014/15. годину о употреби дувана и повезаним здравственим проблемима код грађана САД старијих од 12 година. У студију је било укључено преко 7.000 тинејџера који немају астму.

Истраживачи са Универзитета у Синсинатију открили су да је упркос значајном напретку у контроли дувана чак 35% америчких адолесцената који не пуше било је изложено дуванском диму из околине на један сат или више у току претходне недеље.

Истраживање је показало да се код тинејџера који су пасивно пушили један сат недељно повећао ризик од респираторних проблема. Тако је два пута већа вероватноћа да ће ноћу имати суви кашаљ. 1,5 пута је вероватније да ће им бити теже бављење физичким активностима, а два пута је већа вероватноћа да ће доживети шиштање у грудима током или након вежбања. Утврђено је и да су 1,5 пута чешће пријављивали болест као разлог за изостајање из школе него њихови вршњаци који нису били изложени дуванском диму из околине.

Ешли Меријанос закључила је како се морају учинити већи напори да се умањи изложеност адолесцената дуванском диму из околине. Сматра да би здравствени радници требало да саветују родитеље и друге чланове породице који пуше како да оставе дуван и како да спрече и смање изложеност адолесцената пасивном пушењу. Лекари би такође требало да едукују тинејџере о опасностима везаним за употребу дуванских производа како би их спречили да уопште почну да их конзумирају.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 16. феб 2019, 00:55) - anonymous [нерегистровани]

@Tako je

Zato sto nas navodno truju otrovima u hrani, to je razlog da ne sprecavamo drugo trovanje koje je uzgred masovno zastupljeno kod mladih? Zanimljivo

(петак, 15. феб 2019, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

@Da se od drveta šuma ne vidi

Овако ћемо: од сад ћете пушити у подруму!

То смо, дакле, решили. Једноставно! Е, сад ћемо да видимо шта ћемо даље са осталим загађењем.

(петак, 15. феб 2019, 03:50) - Родитељ [нерегистровани]

За здравље

Дуван демонизовати. Увести забрану пушења у свим пабовима, клубовима, ресторанима, јавним местима и до 5 метара око зграде јавног објекта. Од 2006 ови закони су уведени у многим земљама.

(петак, 15. феб 2019, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

Evo resenja

Vazduh, voda i tlo se ionako više ne mogu popraviti, znači to smo rešili. Što se duvana tiče, tu ni pod kojim uslovom ne menjamo ništa, tako da smo i sa te strane obavili posao. Ukratko, problema zapravo uopšte nema!

(четвртак, 14. феб 2019, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Smrt teroristima !

Pušači su teroristi i treba ih bičevati 24/7 .

(четвртак, 14. феб 2019, 10:32) - Stefan [нерегистровани]

Vazduh

Nisam znao da je pusenje ili pasivno pusenje opasnije od teskih metala i katastrofalnog vazduha koji udisemo od Novembra do Aprila svake godine?

(среда, 13. феб 2019, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Tako je ....

Pravi komentar bravo...cime sve ne truju narod pocev od vazduha pa hrane i vode a to je zivot a o tome niko nista udarili hajku na duvan pa duvan da bi izvlacili sve vise para od kompanija a u hrani koju danas jedu nasa deca i mi ima vise otrova u jednom obroku nego u celom boksu cigareta...

(среда, 13. феб 2019, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

da se od drveta šuma ne vidi

A šta ćemo sa činjenicom da je pre desetak dana Beograd bio najzagađeniji grad u svetu?
Šta je prema tome pasivno pušenje? Pored slona vi upirete na miša.