Звуком до посла за слепе људе

Професорка музичке школе „Петар Kоњовић“ у Сомбору Жељка Милошевић покренула је иницијативу за смањење незапослености младих, слепих особа. Реч је о програму образовања из области дизајна звука кроз предавања и радионице.

Планирана едукација наставак је дугорочног, међународног пројекта под називом "Use sound to watch around II" који је спроведен током 2017. године у организацији Kултурног центра младих Војводине.

Учесници у програму едукације о дизајну звука, стећи ће знање које ће моћи да примене у својим локалним заједницама. Између осталог, учесници ће се обучавати и о начинима продаје звука на интернету.

Пројекат се реализује у оквиру програма „Ерасмус+“, финансира га Европска комисија, а окупља 40 учесника из Србије, Албаније, Црне Горе, Бугарске, Турске, Грчке и Италије.

Планира се изградња међународне платформе која ће служити слепим особама за продају аудио-фајлова, али и за понуду услуга које обављају у области дизајна звука, што ће омогућити послодавцима из било ког дела света да их ангажују.

Први тренинг је одржан у Новом Саду где су учесници разменили знања из области дизајна звука, предузетништва, писања пројеката и изградњи интернет-платформе.

Следи конкретна фаза пројекта у којој ће се реализовати едукација младих, тестирање платформе, креирање профила и објављивање радова. Резултати пројекта биће оцењени у  септембру у Бугарској.

Идејни творац и главни организатор пројекта, харфисткиња Жељка Милошевић и професорка снимања и дизајна звука, инспирацију је добила кроз рад са својим слепим учеником. Већ седам година ради на интернационалним пројектима који се баве решавањем социјалних проблема код младих кроз уметност.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 22. феб 2019, 20:42) - Stasa [нерегистровани]

Bravo

Bravo Zeljka!