Ручак из лабораторије није баш јефтин

Докторка Ивана Гађански са новосадског Института „Биосенс“ добила је скоро милион и по евра, као награду од америчке организације „Институт добре хране“ за истраживање производње култивисаног меса.

Када се говори о вештачком месу, прво питање које се поставља, обично се односи на прави назив таквог меса. „У српском језику још увек не постоји прецизан израз за култивисано месо. На енглеском се користе два теримина, 'cultured' meat и 'clean meat'“, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а, докторка Ивана Гађански.

„Класично месо садржи много различитих материја, тако да је то једна од предности култивисаног меса јер је на неки начин здравије, пошто се добија у контролисаним условима. Међутим, морам да напоменем да није још није спремно за комерцијализацију“, каже Ивана Гађански.

Докторка ипак истиче да није једноставно направити култивисано месо.

„То је у ствари, прављење ткива у лабораторији. Почиње се од ћелије, узимањем биопсијом, па се наставља узорковањем мишићне ћелије узете, на пример од краве. Добра ствар је што је све то потпуно безболно. Животиња преживи, нема кланица и онда се те ћелије даље умножавају уз помоћ медијума, лабораторији. Све то је доста компликовано и доста скупо“, објаснила је докторка Гађански.

Додаје да се актуелни пројекат Института управо односи на смањење трошкова производње меса у лабораторији. 

„Жилаво је због мишића“ 

„Медијум је течност доста компликованог састава. Има разних храњивих састојака и за сада чак 80 одсто трошкова производње чини цена медијума. Дакле, када се узме мишићна ћелија, она се умножава у том медијуму и тако се прави говеђе и пилеће месо па и туњевина“, објашњава Гађански.

Хамбургер, недавно направљен од култивисаног меса, како подсећа докторка, није био баш најукуснији. Такав укус објашњава тиме што је за прављење пљескавице коришћена мишићна ћелија.

„Ипак, предности овакве хране су вишеструке јер се процењује да ће до 2050. године производња хране морати да се повећа за 70 одсто, због убрзаног раста броја становника света“, закључила је др Гађански.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 26. феб 2019, 18:55) - Ловац из Евроазије [нерегистровани]

Нећу, па нећу!

Било како и колико да се прави реклама за "фејк фуд" или "неприродну храну", ја нећу то никад купити. И сада избегавам месо од животиња, које се хране вештачким концентратима и свој кратак век проводе у неприродним условима. Сигурно да има разлога зашто тзв. елита и властела не једе стоку из штале, него иде да лови животиње у природи.

(уторак, 26. феб 2019, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

e...

rec" poljoprivreda" jasno definise svoje znacenje i ne moze se reci celiska poljoprivreda...