„Џајка“ – научна и културна спона Србије са Јапаном

Учесници обука, семинара и курсева које је претходних година организовала Јапанска агенција за међународну сарадњу „Џајка“, драгоцени су јер разумеју културу и обичаје Јапана и могу да пренесу корисна знања припадницима свог друштва.

Источна и западна друштва веома се разликују. Јапанска тачност, обичаји, храна, одећа, многима буду необични, рекао је Ђунићи Марујама, амбасадор Јапана у Србији, на свечаности поводом десетогодишњице постојања Удружења „Џајка алумни“ из Србије. „Сви који су боравили у Јапану представљају неку врсту моста, преносе знање из своје експертске области, такође и приближавају наше ʼчуднеʼ обичаје својим сународницима“, рекао је Марујама.

Више од 500 чланова академске заједнице, државне управе, локалних самоуправа, индустрије, стекло је у Јапану знање и искуство из области заштите животне средине и енергетске ефикасности, пољопривреде, туризма. Они су чланови Удружења „Џајка алумни“ из Србије, чији је задатак успостављање културне, језичке и научне сарадње са Јапаном.

„Важна улога Удружења Џајка алумни је трансфер знања. Наши чланови на семинарима које организујемо преносе знање и искуство стечено током боравка у Јапану, не само члановима Удружења већ и широј заједници ‒ представницима индустрије, других факултета, државне управе и локалних самоуправа“, рекла је за Портал Образовно-научног програма РТС-а др Бојана Вукадиновић, председница тог удружења.

Према речима проф. др Иванке Поповић, ректорке Београдског универзитета, овај програм сарадње који подржава Влада Јапана важан је због тога што струковно напредовање свих који су се усавршавали у Јапану, уз преношење знања млађим колегама, представља основу да се створи критична маса стручњака који могу да помогну Србији да иде напред. 

„Можемо кроз ту сарадњу да научимо како да боље користимо наше ресурсе. Јапан је идеалан пример како, како они кажу, ʼсиромашна земља с мало ресурсаʼ може много да уради. Од њих добијамо знање, а кроз сарадњу са министарствима и одговарајућим сегментима наше државе, треба да обезбедимо његову имплементацију да сачувамо наше ресурсе“, сматра ректорка Поповић.

Након завршене обуке у Јапану, полазници конкуришу за средства Јапанске агенције за међународну сарадњу како би реализовали пројектну идеју коју су тамо развили. Тај систем примењује се у свим удружењима Џајка алумни, којих је приближно стотину широм света.

„Сви који су стекли одређена искуства у Јапану мотивисани су да та искуства пренесу другима. Кроз пројекте које је финансирала „Џајка“, дошло се у додир са различитим сегментима нашег друштва ‒ од акција са школском децом, до оних за стручни кадар“, истакла је ректорка и додала да ће то помоћи да унапреде своје знање и стекну одређене вештине и квалификације које ће омогућити и нашим предузећима и институцијама да боље раде. То је, закључила је, одличан модел који се може пренети и у друге области деловања.

број коментара 0 Пошаљи коментар