Еколошки коридори за велике звери

„Connect green" је међународни пројекат ревитализације и управљања еколошким коридорима великих сисара на територији Карпатског региона и у Републици Србији. Институт за урбанизам Србије и Национални парк Ђердап сарађиваће на пројекту мапирања стаза којима се крећу медвед, рис и вук.

„Република Србија има законско-стратешки оквир који се односи на миграторне коридоре, међутим, његово спровођење је прилично проблематично. Законска регулатива у области просторног планирања и планирања инфраструктурних коридора и саобраћаја не препознаје још увек миграторне коридоре великих сисара“, каже др Марина Ненковић Ризнић из Института за урбанизам и архитектуру Србије.

Наведене врсте животиња се крећу на великим раздаљинама, потребни су им одређени квалитет и величина коридора, пре свега су то шумске површине и водени токови.

„И вук и медвед прелазе преко Дунава у карпатски део Румуније. Највећи рефугијум тих станишта и тих животиња је на Хомољским планинама. То је главно извориште, а Ђердап је транзитна зона за њих“, рекла је  проф. др Марија Максин из Института за урбанизам и архитектуру Србије.

Реализацији пројекта ће помоћи и искуства Покрајинског завода за заштиту природе, који је мапирао мултифункционални коридор Тисе. Њихова искуства показују да као миграторни коридор може послужити и инфраструктура коју је саградио човек.

„Сматрамо да овог момента мрежа мелиоративних канала у Војводини, која је у државном власништву и која је створена да задовољава потребе водопривреде, функционише као миграторни еколошки коридор и један већи канал већ има водену, мочварну, ливадску и степску вегетацију“, објаснила је Клара Сабадош из Покрајинског завода за заштиту природе.

Пројекат се реализује у оквиру Дунавског транснационалног програма и у њему учествује 11 институција из шест земаља Европске уније.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 01. мар 2019, 00:43) - floyd [нерегистровани]

životinje su još uvek humanije od ljudi

i podrška svima koji brinu o njima