Подизање имунитета хладном водом?

Јачање имунитета веома је важно, посебно код деце, како би била здрава, јака, весела и енергична. Међутим, у најмлађем узрасту, она су у свакодневном животу изложена великом броју вируса и бактерија. Игра са вршњацима, посебно у вртићу, где у једној просторији борави много деце, често изазива разне инфекције. Родитељи се зато с разлогом питају како да заштите своју децу и ојачају им имуносистем.

И док доктори углавном препоручују уравнотежену исхрану, боравак у природи на чистом ваздуху, довољно сна и много течности, у једном сибирском вртићу имају необичан начин за подизање имунитета код деце.

Веровали или не, деца у Сибиру се поливају хладном водом како би им ојачао имунитет. Сваког јутра, без обзира на то колика је спољна температура, у дворишту вртића у месту Краснојарск, одевени само у доњи веш, сипају себи кофу хладне воде на главу.

Васпитачице кажу да то јача њихов имуносистем. Овај вртић је једини такве врсте у Сибиру. Почео је да ради пре више од 20 година и још тада су сауна и базен били изграђени уз главну зграду. Тадашњи директор и васпитачице, обожаваоци активности на отвореном, схватили су да имају прилику да децу укључе у типично руски систем физичког васпитања.

Потапање у хладну воду је нешто на шта су Руси навикли. Међутим, деца старости од три до седам година премала су за ледену воду. Зато је одлучено да прво треба кратко да бораве у сауни, потом излазе у двориште вртића да би се полили хладном водом и одмах затим се враћају у добро угрејане просторије, где се облаче. Вода којом се поливају има око 23 степена. 

„Понекад им дајемо воду чија је температура само 18 степени, али то не чинимо пре пролећа, јер тада су дани дужи и нема смрзавања напољу. Наравно, може бити и нижа температура воде, ако деца баш траже, али се то не дешава често“, каже инструкторка пливања Оксана Кабочко.

Девојчица Даша објаснила је да се онај ко то ради једном дневно, неће разболети. Када су је питали да ли јој је хладно ‒ одговорила је да није јер је на то навикла.

„Не кажем да су наша деца баш увек здрава, али свакако се брже опорављају. Нису тако осетљива на епидемије као друга деца. Ми смо током година уочили да су наша деца та која се последња разболе“, каже Јевгенија Васецкаја, директорка вртића.

Краснојарск се налази на југу Сибира, па је температура понекад веома ниска. Ако падне испод минус 25 степени, ова активност се одлаже. Одлаже се и у случају јаког ветра да би се спречиле промрзлине.

 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 01. мар 2019, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Po meni

Po meni nije bitna temperatura vode vec da je voda mokra. Kupanje moktom vodom jaca volju za suvim peskirom.

(четвртак, 28. феб 2019, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Temperatura vode od 32 stepena

je hladna, to znam jer sa takvom kupam decu jer novosadska toplana ne moze bolju i topliju da isporuci, a duzni su 45 plus minus 1 stepen. A rusi su znaci totalno ludi, a verujem da tako ko prezivi od dece ima bolji imunitet.

(четвртак, 28. феб 2019, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

ma dajte

Ko je blesav da se šuri vodom od 40-45 stepeni?! Kupao sam se i ja u vojsci hladnom vodom, a bio sam decembarska klasa, pa mi vi objasnite kojih 17 stepeni ima voda u vodovodu?! Bila je hladnija, pa niti mi je smetalo niti mi je nešto falilo. Razni mamini sinovi nisu hteli ni noge da peru hladnom vodom. Voda temperature 23 stepena nije hladna za kupanje, već umerena. Možete da se kupate u bazenima sa istom temperaturom vode ali vam je za tuširanje hladna?

(четвртак, 28. феб 2019, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Ladna voda

Meni je sve ispod 27 hladna voda a zdrav sam.

(четвртак, 28. феб 2019, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

ko nema decu ne zna sta je topla voda

Topla voda je do 36 stepeni, tako se kupaju bebe sa vodom do 37 stepeni i to je prevrcu za nas normalne, u moru kada je temp vode 25 govori se o toploj vodi. Sa vodom od 40 stepeni mozes da se opeces, normalna osoba se tusira sa vodom od 28-30 stepeni.

(четвртак, 28. феб 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

hladna i toplo

topla voda je voda preko 40-45 stepeni, mlaka voda je do 40 stepeni. topla voda na hladnoci stvara prodor hladnoce dublje u ugrejanu kozu i efekat zamrzavanja je mnogo jaci tako da bi ludilo bilo toplom vodom se olivati na mrazu. znaju Rusi

(четвртак, 28. феб 2019, 13:00) - Helleri [нерегистровани]

Naravno da je hladna

Hladna je i na toplom u odnosu na telo a kamoli na hladnom, plus polivanje takvom vodom kada je temperatura u minusu pa čak i na plus 20 neće biti prijatna, pogotovo ako ima povetarca.
Vršio sam test, drugi sprat stan, pustio vodu da teče jer mi je bila neverovatno hladna dok sam je pio, imao sam utisak da ima svega par stepeni, kad ono ne pada ispod 17. Ja se tuširam sa "hladnom" vodom, slavina meša toplu i hladnu, tako je podesim. Ne mogu zamisliti onu od 17 stepeni. U vojsci sam se leti tuširao ledenom vodom iz umivaonika, korita kao da se stoka poji i nije bilo prijatno od pojasa na dole, zapravo užasno. Reke i mora imaju topliju vodu leti nego što je naša pijaća voda po stanovima, plus, viši sprat hladna voda će teže stići. Tako da ako živite u stanu na višim spratovima, vi dok pustite vodu, istuširate se a maksimalno hladna koliko je pod zemljom do vas neće stići. Još jedna stvar, temperatura vode i vazduha kada se oseća na telu nije ista. Kao što nije isto na 10 stepeni napolju sa vetrom i bez vetra.

(четвртак, 28. феб 2019, 01:57) - anonymous [нерегистровани]

čekaj malo

U tekstu kaže: "polivaju se hladnom vodom" a odmah zatim: "temperatura vode je 23 stepena"? Ne znam kome je to voda od 23 stepena hladna?