Сви на вагу, зато што је важно!

Гојазност је епидемија 21. века и због тога је веома важно да сви на време схватимо колико су здраве навике и правилна исхрана битне за здрав живот и превенцију бројних болести. Пробудити свест људи о томе колико је ово значајна тема ‒ основни је циљ Удружења „Сви на вагу“.

Вага! Има је свако домаћинство и, будимо искрени, никоме није драга, радо је заобилазимо и избегавамо њене „услуге". Нарочито током зиме, због бројних празника, слава и разних гурманлука, правимо се као да је вага невидљива, баш као и вишак килограма које вешто скривамо испод слојевите, комотне гардеробе.

 

Нисмо срећни када „слаткој“ истини погледамо у очи. Ипак све ово је само прича с површине. Најмањи проблем је естетика и одраз у огледалу. Када бисмо само мало дубље сагледали шта се крије испод површине, веома брзо бисмо се довели у ред. Кад казаљка на ваги „уђе у црвено“, знајте да вам на врата куцају незвани гости: дијабетес, кардиоваскуларни проблеми, хормонални поремећаји и све чешћа стања анксиозности и депресије.

„Гојазност је епидемија двадесет првог века, а најугроженији су деца и млади“, упозорава Милка Раичевић, нутрициониста, оснивач Удружења „Сви на вагу“. Мисија овог удружења је да се очува здравље на националном нивоу и да сваки појединац схвати колика је лична одговорност и шта све може сâм да уради како би побољшао квалитет и здравља и живота.

Милка Раичевић, здравствени радник са вишегодишњим икуством, подсећа колико је важно да у домовима здравља постоје нутриционисти, као што је то некада била пракса, који би већ у примарној здравственој заштити били од велике користи. Указује и на значај увођења образовних програма у основне школе, попут оних садржаја који су се некада учили на часовима домаћинства.

„Мислим да је неопходно да деца одмалена буду упозната са последицама лоших навика, нездравог избора намирница и да у будућности деца буду та која опомињу и контролишу родитеље када је реч о исхрани,“  истиче нутрициониста.

На ову идеју госпођа Раичевић је дошла након богатог искуства јер се показало да су деца веома одговорна ако се на време науче култури исхране и ако им се пружи шанса да буду добар пример. С друге стране, бројним акцијама и манифестацијама, Удружење „Сви на вагу“ делује превентивно и на симпатичан и прихватљив начин прилази људима и покушава да их упути на прави пут.

„Ми смо често у тржним центрима или на прометним местима ‒ где нас људи не очекују и где нико не би желео да стане на вагу. А када их позовемо да учествују и измере своје килограме, па то упоредимо са параметрима који показују вредности битне за здраво функционисање организма и још им укажемо на бројне проблеме који их очекују уколико не промене нешто у свом начину живота, нема тога ко се није замислио, забринуо и питао за савет“, каже госпођа Раичевић.

Мерењем телесне масе, нивоа шећера у крви, крвног притиска и кратким анкетама може много тога да се сазна о грађанима Србије, напомиње наша саговорница и подсећа на речи чувеног Херодота: „Ма ко био отац неке болести, мајка јој је неправилна исхрана“.

Кључна реч у причи о здравој исхрани, али и када говоримо о здравом животу, јесте равнотежа ‒ бити умерен у свему. Савремена наука све више доказује колико је депресија повезана с метаболичким процесима, као и све већи проблем стерилитета и неплодности.

Зато ‒ „Сви на вагу“! Не бежимо од истине и будимо одговорни према себи и онима који нас воле и које волимо, поручује нутрициониста Милка Раичевић и додаје да храна може да буде и лек и отров ‒ шта ћемо да одаберемо ‒ то зависи од нас.

број коментара 0 Пошаљи коментар