Шта је заиста црна рупа?

Црна рупа се конвенционално сматра астрономским објектом који неповратно троши сву материју и радијацију која долази у његову сферу утицаја. То укључује и кванте светлости, за које се сматра да имају највећу брзину у природи, због чега објекат при посматрању делује црно.

Физички, црна рупа је дефинисана као објекат ограниченог простора унутар кога густине масе и енергије постају бесконачне, а уобичајени закони физике више се не могу применити. Међутим, као што чланак у јануарском броју часописа Нејчер астрономи показује, проучаваоце фрустрира немогућност прецизног дефинисања тог појма.

Аутор чланка др Ерик Куријел из Минхенског центра за математичку филозофију на Универзитету Лудвиг‒Макимилијан, сумира проблем на следећи начин: „Својства црних рупа се истражују у многим поддисциплинама физике ‒ у оптичкој физици, квантној физици и наравно, у астрофизици, али свака од ових области приступа проблему са свог теоријског становишта“.

Ерик Куријел је студирао филозофију и теоријску физику на Универзитету Харвард и Универзитету у Чикагу, а примарни циљ његовог садашњег истраживачког пројекта јесте да развије прецизан филозофски опис одређених загонетних аспеката модерне физике.

Објашњава да феномени као што су црне рупе припадају области која је недоступна опсервацији и експерименту. Због тога рад заснован на претпоставци да црне рупе постоје, укључује и ниво спекулације који је необичан чак и за поље теоријске физике. Међутим, недостатак прецизне дефиниције даје филозофима поље за широко разматрање. „Физичка перспектива из које се изучавају црне рупе је сама по себи нераздвојно повезана са филозофским питањима која се односе на онтолошка, метафизичка и методолошка разматрања“, каже Куријел.

Различите дефиниције 

Док је припремао филозофску анализу концепта црних рупа, аутор је разговарао са физичарима који су укључени у разне области истраживања. Током тих разговора је добио сасвим различите дефиниције црне рупе. Важно је нагласити да је свака од њих формулисана на специфичан начин ‒ унутар граница дате дисциплине. Сам Куријел је описао ове дискусије као „изненађујуће“ и значајне за даља истраживања.

За астрофизичара Авија Лоеба, „црна рупа је потпуни затвор: када уђете у њу, не можете никада изаћи“. С друге стране, теоријски физичар Доменико Ђулини сматра да је „концептуално проблематично размишљати о црним рупама као о објектима у свемиру, стварима које се могу кретати и гурати“.

Куријелова порука јесте да је сама разноликост дефиниција црних рупа позитиван знак, јер омогућава физичарима да приступају феномену из различитих физичких перспектива. Међутим, да би се разноликост гледишта продуктивно искористила, важно је да се развије већа свест о тим разликама.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 06. мар 2019, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Kakvu boju ima rupa,, Sta je rupa...???

Jos nikad niko nije vidjeo rupu duginih boja...
Hajde da to nacrtamo...Bit ce zabavno...

(среда, 06. мар 2019, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Re:Re:

Citat..Због тога рад заснован на "претпоставци" да црне рупе постоје...govori dosta

(среда, 06. мар 2019, 15:06) - BoraBora [нерегистровани]

Kako postati besmrtan kao san svakog sumanutog milijardera i mnogih obicnih ljudi

Evo kako oni beskrajno bogati ljudi mogu da ostvare svoj san i da postanu besmrtni. Samo treba da odu do prve crne rupe gde vremensko-prostorni kontinuum ne postoji i san bi im se odmah ostvario.

(среда, 06. мар 2019, 14:24) - Mica Bor [нерегистровани]

Ventil

Posto smo citali da se svemir neprestalno siri , crne rupe bi po meni bile " ventil " koji jede nadoslo da nebi puklo !

(среда, 06. мар 2019, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

Postoji jedno "" sta je zaista ""...???

Koje nema nikakve veze :
-- Sa naukom.
-- Sa istinom.
--Sa znanjem.
-- Sa astronomijom.
-- Sa univerzumom.
-- Sa sazvijezdjima.
-- Sa galaksijom.
--Sa fizikom.
--Sa mehanikom.
--Sa matematikom.
-- Ni sa teleskopom.
Ja zaista neznam sta je to.

(среда, 06. мар 2019, 12:57) - Milorad [нерегистровани]

Vasiona

Ja mislim da crne rupe postoje. Bilo bi pravo čudo da ne postoje. Kada filozofi rešavaju probleme u astrofizici onda će njihova definicija potrajati malo duže.

(среда, 06. мар 2019, 11:57) - Matija Lakic [нерегистровани]

Re: Suplje u prazno

Zna se, gospodine, da postoje, ali se ne zna tacno sta su i kako funkcionisu. Tipicno nase, ne verujemo ni u sta, verujemo u sve, razumemo se u sve a ne razumemo nista...i tako u krug...

(среда, 06. мар 2019, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Suplje u prazno

Pedeset godina citamo i slusamo o tim rupama i ispade da niko ne zna i postoje li a kamo li sta su. Cak i ova rubrika povremeno objavi fotografije o novo otkrivenim.

(среда, 06. мар 2019, 11:21) - zoki [нерегистровани]

crna rupa

meni cela galaksija izgleda kao vrtlog,kao da se sve vrti u krug.

(среда, 06. мар 2019, 08:38) - Ginko [нерегистровани]

.

Prvi put cujem da postoji matematicka filozofija....i to postoji i institut za tako naesto...pa jos u Minhenu...na sta se sve ne trosi novac poreskih obveznika, bruka.
Ali sta reci...u Siemensu je bio zaposlen covek (sedeo par kancelarija od mene) koji je teorijski opisivao baze podataka i za to primao odlicnu platu. Brutalno trosenje para na nepotrebne stvari.