Кошутњак уместо бенседина

У новој студији објављеној у часопису "Frontiers in Psychology" истраживачи су покушали да пронађу најефикаснију „дозу природе“ која је човеку потребна сваког дана како би смањио ниво стреса.

Све више лекара саветује боравак у природи за ублажавање стреса. Али, пошто је скоро немогуће да већина људи проводи читаве дане у таквом окружењу, научници су пробали да смисле како да ипак досегнемо бољитак који нуди мајка природа. 

„Знамо да време проведено у природи смањује стрес. До сада је било нејасно колико је времена проведеног у природи довољно и у којим временским размацима“, рекла је професорка Мери Керол Хантер, ауторка истраживања и стручњак за животну средину и одрживи развој.

„Наша студија је показала да је за ефикасно снижавање нивоа хормона стреса – кортизола потребно провести 20 до 30 минута у природи“, додаје др Хантер.

Током експеримента, Хантерова и њени сарадници затражили су од 36 становника града да бораве у природи најмање десет минута, три пута недељно и то током два месеца.

Сваке две недеље, научници су учесницима у експерименту мерили ниво кортизола пре и после одласка у природу.

Подаци су показали да је само 20 минута боравка у природи довољно за значајно смањење нивоа кортизола. Најбољи ефекат се постиже после 20 до 30 минута, после чега су здравствене користи наставиле да се повећавају, али мало спорије.

Резултати ове студије сагласни су са налазима једног ранијег истраживања објављеног у Међународном часопису за истраживање здравља животне средине.

То истраживање је показало да 20 минута у природи, а то може бити и парк у граду, људе чини срећнијим.

Зато научници апелују да се приликом планирања изградње стамбених блокова у великим градовима има на уму утицај паркова на ментално благостање и да се обезбеди адекватна површина под зеленилом.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

Sve cu da prodam za Bgd

Pa sto svi onda hrlite? Sa svojih toplih ognjsta, u neke izbe s ruba grada, samo nek je Beeeograd. Onda stvarno i jeste Srbija. Bar pola

(недеља, 07. апр 2019, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Za nezadovoljnu gospodju

Da ste uopšte pročitali tekst i vi i gospodin(gdja) koji je napisao(la) prvi komentar videli biste da se nigde uopste i ne spominje Beograd. A i da se spominje, potpuno bi bilo u redu jer je Beograd istinska metropola i nesto po cemu je veliki deo Srbije prepotljiv, hteo to neko da prizna ili ne. Istina da samo Beograd ne cini Srbiju, ali ovaj tekst se uopsteno odnosi na parkove i zelenila sirom urbanih sredina u Srbiji, nigde nema ni reci o Beogradu. A to sto neki ljudi imaju u sebi kompleks od Beograda, pa u svakoj temi vide ono cega nema te ih automatski pokrece zelja da iz sebe izbace licno nezadovoljstvo zbog zivotnih problema, to je problem tih ljudi, ne Beograda ili Beogradjana.

(недеља, 07. апр 2019, 13:45) - И. М. [нерегистровани]

Одговор

Када већ питате, дозволите да кажем да смета.
Верујте, Београд није сва Србија. Да будем прецизна, чак ни не личи на Србију. Мене не занима одређење Кошутњака у овом тексту, примеренија је природа. Или је писац чланка, уколико је већ желео да понуди конкретан предлог, могао и да истражи тек пар минута више и наведе још пар паркова у Србији. Београдизација се отела контроли. Не желимо сви да знамо о Београду, толико је лепих места, чак и више, ван главног града.

(субота, 06. апр 2019, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Sto,

Jel ti smeta?

(субота, 06. апр 2019, 13:35) - Seljak [нерегистровани]

Beograđani

Da li mislite da je Srbija samo Beograd? Strašno