Научни новинари у Београду

Научни новинари у свом свакодневном послу „лете” кроз различите области, интервјуишући истраживаче у потрази за интересантном причом. Како на најбољи начин извештавати о достигнућима науке, „продати” причу уредницима и имати читаност или гледаност, расправљало се крајем прошле недеље у Београду, у Радио-телевизији Србије.

Извештавање о науци, научницима и томе какав је њихов утицај на наш живот, најчешће је узбудљиво, понекад тешко, чуло се крајем прошле недеље на трећој радионици у оквиру Балканске школе за научне новинаре коју су у Београду организовали Балканска мрежа научних новинара, Центар за етику у науци и новинарству (CESJ) и Удружени истраживачки центар (Joint Research Centar ‒ JRC) Европске комисије.

„Ова окупљања наше колеге виде као могућност да уче једни од других. Кроз професију срећемо многе изврсне научнике који нам говоре о својим достигнућима и самој науци. Није се лако носити са тим. Научни новинари имају задатак да удовоље двема странама ‒ научницима и својим уредницима, који заступају очекивања публике", сматра Фабио Туроне, научни новинар из Милана, председник Удружења италијанских научних новинара (SWIM).

Научни новинари су у прилици да чују о фантастичним открићима много пре него што она заживе у пракси, и да та знања преведу на језик разумљив публици. Истина, то спада у компликованији део посла, али то само они знају.

Према речима Мића Таталовића, председника Друштва научних новинара Велике Британије (ABSW), научно новинарство јесте новинарство као свако друго, али сама наука има другачије законитости од осталих области људске делатности.

„Научници раде годинама и деценијама у некој високоспецијализованој научној области, и то није лако на квалитетан начин објаснити и пренети јавности. То немамо где да научимо. Због тога је важно да се окупљамо и разговарамо о томе како то радити на најбољи могући начин".

Кроз интерактивне сесије илустроване примерима добре новинарске праксе, колеге из медија широм Западног Балкана, имале су прилику да унапреде професионална знања и вештину извештавања на пољу науке, медицине и заштите животне средине. Циклус окупљања за новинаре смишљен је и да би се остварила повезаност унутар заједнице научних новинара и повећала доступност информација.

„Увиђање колико квалитетних научних новинара имамо у региону, непрепознавање значаја ове посебне гране новинарства, као и спознаја колико смо слабо повезани, најважније је што ћу са ове радионице понети", додао је Таталовић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 10. апр 2019, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka čast, ovo može samo RTS!