Један од пет свих смртних случајева на свету повезан је са лошом исхраном

Последице неуравнотежене исхране могу бити много теже него што се мислило. Студије показују да људи иначе једу превише нездраве хране, а да су вредне намирнице слабо заступљене.

Обимно истраживање објављено у медицинском часопису Лансет показује да нездрава исхрана доприноси једном од пет смртних случајева широм света. То је око 11 милиона смртних случајева сваке године. 

Стручњаци наводе да се то може спречити ако се смањи конзумирање црвеног меса и месних прерађевина и слатких пића, уз давање предности житарицама, воћу и орашастим плодовима.

Седмогодишња студија која се бавила болестима на светском нивоу, разматрала је факторе исхране у периоду од 1990. до 2017. године у 195 земаља.

Обухватила је десет милиона смртних случајева повезаних са кардиоваскуларним болестима, 913.000 смртних случајева услед канцера и 339.000 смртних случајева као последицу дијабетеса типа 2. Лоша исхрана у великом проценту утицала је на добијање великог броја болести.

„Ова студија потврђује оно што многи сматрају већ дуже време, а то је да је лоша исхрана одговорна за више смртних случајева него било који други фактор ризика на свету“, изјавио је аутор студије Кристофер Мари са Универзитета у Вашингтону.

У извештају објављеном после завршетка истраживања такође је истакнута алармантна разлика између држава, када је реч о смртним случајевима повезаним са исхраном.

Људи у Узбекистану, на пример, имали су десет пута већу стопу смртности од оних у Израелу, земљи у којој је исхрана најмање утицала на добијање болести, а потом и смрт. Израел следе Француска, Шпанија и Јапан, док су САД заузеле 43. место.

број коментара 0 Пошаљи коментар