Како до стручнијих и поузданијих козметичких тетоважа

Исцртане, осенчене обрве, усне, очни капци, тетоваже на лицу, или такозване козметичке тетоваже, веома су популарне. Према подацима Данске асоцијације козметолога, све је више понуда ове услуге на тржишту, док с друге стране расте и број жалби незадовољних клијената.

Колика је цена лепоте, или боље речено, наметнутих модних трендова? Углавном висока, јер када се направи погрешан избор, донесе непромишљена одлука или се једноставно јаве нежељени ефекти, свака прича о лепоти престаје и почиње ноћна мора.

Трајна шминка подразумева технику којом се ручно или машиницом уноси пигмент у површински слој коже. То практично значи да је ефекат привремен и да након неколико година процес треба да се понови. Они који га препоручују имају обичај да кажу како је то третман који се користи не само за улепшавање већ и за кориговање недостатака. Међутим, клијенти су често склони претеривању јер мешају циљеве перманентне и сценске шминке.

Нема дилеме да се изузетни резултати у коришћењу ове технике постижу када се коригују обрве које више нису приметне или не расту, после операције дојке како би се исцртала брадавица, код витилига, губитка ноктију, да би се прекрили капилари или ожиљци... Ова метода данас лагано улази и у један сегмент медицинских третмана. Због свега тога неопходно је да лица која прођу обуку за бављење тим послом имају одређене сертификате, знање и вештине који их квалификују и чине поузданим.

Пооштрени захтеви о регистрацији, документацији и хигијени примењени су прошле године и код тату-мајстора у Данској. Међутим, не постоје стриктна правила за ову врсту козметике, посебно када је реч о образовању које би требало да имају особе које се тиме баве и садржају препарата које користе. Министарство здравља у Данској ради на решавању овог проблема, али још нема конкретних резултата. Како се повећавао број особа које су се без много размишљања препуштале приученим козметичарима у неадекватним условима рада а и са непоузданим препаратима, тако је растао и број оних који су били разочарани добијеним резултатима.

За разлику од земаља у којима не постоје установе које се баве решавањем овог проблема, Данска има Клинику за тетоважу у оквиру болнице Биспебјерг у Копенхагену. Тамо се стручњаци за тетоважу и лекари баве лечењем компликација које настају након тетовирања. Тридесет до четрдесет жена годишње посети ову клинику, али се претпоставља да је број жена којима је потребна помоћ много већи.

број коментара 0 Пошаљи коментар