Објављена прва фотографија црне рупе

Револуција у нашем разумевању најзагонетнијих објеката универзума, објављена прва фотографија црне рупе.

 Мрежа од осам радио-телескопа широм света успела је да забележи историјску фотографију.

Слика приказује ореол прашине и гаса, који окружује огромну црну рупу, у срцу галаксије "Messier 87" која је 55 милиона светлосних година удаљена од Земље.

Сама црна рупа – из које не могу побећи ни светлост ни материја – невидљива је. Али најновији снимак први пут отвара потпуно ново поље иза кога се сви познати закони физике доводе у питање.

„Црне рупе су најтајанственији објекти у универзуму. Видели смо оно што смо сматрали невидљивим. Сликали смо црну рупу“, рекао је Шепард Доелман, директор пројекта "Event Horizon Telescope", професор Универзитета Харвард, на заједничкој конференцији за новинаре. 

Слика даје први директан поглед на акрецијски диск црне рупе, нејасан прстенасти омотач од гаса и прашине који стално „храни“ чудовиште у њему.

Истраживачи окупљени око овог пројекта прве податке су успели да прикупе пре две године уз помоћ телескопа који се налазе у Аризони, на Хавајима, у Мексику, Чилеу и на Антарктику, и телескопа у Француској и на Гренланду, који су се накнадно укључили у ово истраживање.

Материја око црне рупе кружи скоро брзином светлости пре но што је она прогута. Чињеница да црне рупе не дозвољавају да им „побегне“ чак ни светлост, додатно је отежавала ово истраживање. Зато су се астрономи усредсредили на прстен светлосног зрачења и материје која кружи на рубу хоризонта око подручја таме које представља црну рупу, познато као сена црне рупе или силуета.

С обзиром на то да су црне рупе мрачне и удаљене, за њихово посматрање би нам требали телескопи тако високе резолуције којима би се могао видети ђеврек на Месецу. Ово се доскора сматрало непремостивом препреком.

Међутим, истраживачи окупљени у ову глобалну мрежу телескопа успели су да превладају овај недостатак комбиновањем података са осам најмоћнијих радио-телескопа на свету, укључујући ALMA интерферометар, систем радио-телескопа који се налази у пустињи Атакама у Чилеу и телескоп на Северном полу, стварајући на тај начин телескоп величине Земље.

Циљ су им биле две супермасивне црне рупе. Прва, названа „Сагитаријус А“ која се налази у средишту наше галаксије и има масу четири милиона пута већу од Сунца, а налази се 26.000 светлосних година од Земље. И друга, названа М-87, коју су успели да сниме, а налази се у средишту суседне галаксије „Вирго А“.  

Заменик директора источноазијске опсерваторије на Хавајима, Џесика Димпси, навела је да ју је слика на први поглед подсетила на моћно ватрено око Саурона из Господара прстенова.

У подухвату који је трајао две године учествовало је преко 200 научника. Пројекат је коштао између 50 и 60 милиона долара, и према речима неких научника, можда је вредан и Нобелове награде. 

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

@@Za Nobelovu nagradu

Nekada je nauka bila ubedjena da zarazne bolesti sire "mijazme", a Aristotel je pisao kako muskarac ima vise zuba od zene, jer je veci. Danas misle kako postoje crne rupe i Higsovi bozoni. Moras da shvatis da je nauka zivo bice. Ima celije i organe koji rastu i celije i organe koji odumiru. Milion tvrdih naucnih "istina" je vekovima kasnije pobijeno i zamenjeno novim saznanjima. Ako u modernoj nauci postoje oblasti koje stoje na klimavim nogama, to su astrofizika i fizika mikrocestica. Ali su veoma moderne, a mi u tehnici ne radimo sa modernim pretpostavkama, nego sa proverenim cinjenicama. Pozdrav od inzenjera brodogradnje.

(четвртак, 11. апр 2019, 12:38) - Milorad [нерегистровани]

Interesantno

Sada imamo čvršće dokaze da crne rupe postoje nego što smo ih imali do sada.

(четвртак, 11. апр 2019, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

@Za Nobelovu nagradu

Hipoteza pretpostavljena, eksperiment (ova slika kao i pracenje ponasanja tela i dokaz o masovnoj gravitaciji crnih rupa) potvrdili. Ne razumem, o cemu vi pricate? A inace, ako ruska akademska struka koja je uzgred, proizvela neke od najboljih fizicara i matematicara sveta, a ne samo promociju religije, kako je to neko pokusao zlonamerno cak da obrne, ovo prihvata, kako se uopste moze neko pozivati na njih i sprdati se sa jednim od najvecih naucnih otkrica 21. veka? Jel to treba da bude odraz naseg naroda - da sedimo i govorimo kako se svi sprdaju i kako je sve to nista, stojimo u mestu, dok drugi samo napreduju i napreduju. I tako vecito vidimo teorije zavere, a onda se iznenadimo kada se sutradan nadjemo medju poslednjim mestima.

(четвртак, 11. апр 2019, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

Залудан поп и...

Западно човечанство је потрошило 350 година најумнијег напора да потврди са Фермаова теорема нема НИЈЕДНО решење, дакле не постоји, сад стотину година да види нешто што се не види.
Мало смо ми... са Венере...

(четвртак, 11. апр 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Re: ...

Potpuno se slažem sa ovim komentarom:

"Izgleda da je nekome u interesu da građane Srbije predstavlja samo kao neuke teoretičare zavera."

Dokle ćete više objavljivati besmislice o ravnoj Zemlji i slično?

(четвртак, 11. апр 2019, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

Cenzura

Šokiran sam kakve ste sve komentare objavili, dok je moj, dobronamerni, koji ukazuje na grešku u vašem prevodu (veličina i masa nisu isto) izostavljen. Izgleda da je nekome u interesu da građane Srbije predstavlja samo kao neuke teoretičare zavera.

(четвртак, 11. апр 2019, 07:55) - Djekna [нерегистровани]

Nauka, rupa, Rusija i budalometar

Jedino što dolazi iz Rusije jeste "nauka" da je Bog stvorio muškarca po svom obliku, dunuo mu kroz nos i tako ga oživeo, a onda mu izvadio rebro (eto trgovine organima!) i od njega napravio Evu (što nije i nju od blata, kao Adama?). Eto, to možeš da naučiš u Rusiji, pa ti sad vidi sam. Isključi logiku, uključi budalometar, samo će ti se kaz'ti.

(четвртак, 11. апр 2019, 00:02) - anonymous [нерегистровани]

Prava nauka dolazi iz Rusije

Da su Rusi snimili ja bih vjerovao. Ovako, glupost.

(среда, 10. апр 2019, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Za Nobelovu nagradu

Uz ovo bi i Bob Dilan delovao kao knjizevnik, a Barak Obama kao mirotvorac. Nobelova nagrada se ne dodeljuje za mastovite hipoteze, vec za proverene naucne istine.

(среда, 10. апр 2019, 19:24) - citalac [нерегистровани]

CGI

Lepa laz,lepa animacija bravo!