Лосос ‒ јести или не јести, питање је сад

Лосос је донедавно сматран једном од најздравијих и најпопуларнијих врста рибе на свету. Међутим, после најновијих истраживања јавља се дилема да ли је лосос заиста добар избор или представља претњу за здравље људи.

Лошим утицајем на животну средину човек је угрозио биљни и животињски свет, али и сопствено здравље и опстанак. Недавна истраживања фјордова у Норвешкој у којима се налазе фарме лососа показала су да је околина у којој живе веома загађена. Звучи невероватно, али призор који су истраживачи затекли био је страшан.

Наиме, на стотине лососа плива у води коју окружује слој ђубрета висок 15 метара. У састав ове прљавштине и загађења улазе, између осталог, и бактерије, пестициди и разне хемикалије. Још веће зло је што се фарме налазе на отвореном мору, тако да је контаминација неминовна. Велика загађења директно утичу на квалитет рибе а месо лососа не само да више није за препоруку већ га треба избегавати. Званични подаци су показали да је лосос са фарми пет пута загађенији од других намирница.

Нису само научници из Норвешке узбунили јавност резултатима својих истраживања. Познато је да у Француској највише конзумирају ту врсту рибе, и то ону која им на трпезе пристиже из Шкотске. Међутим, већ неко време еколошки активисти упозоравају на лоше ефекте вештачког узгоја рибе која је третирана великим дозама антибиотика и других фармаколошки активних супстанци. Они наглашавају да би даљи узгој лососа на фармама нанео неповратну штету животној средини и здрављу људи.

С друге стране, произвођачи и власници фарми лососа тврде да поштују процедуре и да не користе ништа што би угрозило здравље како рибе тако и човека. И док се сукобљавају наука, чињенице и профит, највише је угрожена та драгоцена врста.

број коментара 0 Пошаљи коментар