„Ледено доба“ испод метроа у Лос Анђелесу

Радници који проширују градски систем подземне железнице у Лос Анђелесу, пронашли су велики број фосилних остатака из леденог доба.

Фосили су спасени захваљујући строгим законима Калифорније, који захтевају да палеонтолози присуствују већим пројектима ископавања. 

„Имали смо невероватну срећу што у Калифорнији постоје тако стриктни закони да је обавезно да свуда где се копа, на територији ове државе, буде присутан неки палеонтолог. На тај начин, сваки фосил или археолошки предмет који провири из земље се одмах угледа и може да се сачува. Такви закони не постоје свуда и фосили се вероватно стално губе и уништавају“, каже директорка за палеонтолошке радове Ешли Леџер.

Међу неким од најзанимљивијих открића је добро очувана лобања мамута који је добио надимак Хејден. Ту је и лобања џиновског лењивца, као и пршљенови и кости праисторијских мачака и вукова.

Заустављање грађевинских радова да би се ископали фосили може да буде скупо, али представник градских власти Лос Анђелеса, Дејв Сотеро каже да су палеонтолози, град и извођачи радова у принципу пронашли начин како да се фосили извуку из земље, а радови наставе.

„У Калифорнији имамо нека од најстрожих еколошких правила било где у земљи, а можда и свету. Зато нам је дужност да тесно сарађујемо са палеонтолозима, са извођачима радова и осмислимо најбољу праксу да бисмо очували фосиле, а опет завршили пројекат“, каже Сотеро.

Фосили пружају фанастичан увид како је овај регион изгледао пре 20, 30 па чак и 50 хиљада година. Палеонтолог Емили Линдзи каже да могу да нас науче и о неким питањима којима се бавимо данас.

Климатске промене су данас изузетно важно питање, а то је нешто што се догодило у свету и у време када је већина тих великих животиња изумрла.

„Можемо да видимо и како људске активности утичу на еко-системе, јер отприлике у време када су се људи појавили на америчком континенту, нестао је највећи део тих великих животиња, око чијих фосилних остатака су људи данас тако узбуђени“, каже Линдзи.

Нови фосили биће изложени у Природњачком музеју Лос Анђелеса, а нои метро, ће се градити до 2027. године, што значи да остаје довољно времена да се пронађе још фосила.

број коментара 0 Пошаљи коментар