Орнитолози саветују: Вратите младунце сова на дрво!

С првим данима пролећа, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије добија велики број позива у којима забринути грађани траже помоћ за збрињавање младунаца сова. Ти позиви углавном се односе на сове утине или како их још називамо, мале ушаре.

„Утина је најбројнија врста сова и редовно се гнезди у људским насељима широм Србије, у преотетим гнездима сврака и врана. Одрасле сове утине током дана мирују и није их лако приметити. Велика је вероватноћа да ће у ово доба године ваш први контакт са утинама бити са њиховим пуфнастим младунцима", каже Слободан Кнежевић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Додаје да се током вечерњих и ноћних часова младунци утина оглашавају и да се лако препознају по продорном и дуготрајном цијукању, које је „налик на шкрипу љуљашке".
У природи младунаца утине је да излазе из гнезда, шетају по околним гранама и тада често падају на тло. Доспевши на земљу, постају жртве паса и мачака и тада је помоћ људи драгоцена.

У случају да нађете младунца утине на тлу, најбоља помоћ коју можете да му пружите је да га попнете на неку вишу грану дрвета. Ако је мала сова видно повређена, онда јој је потребна стручна помоћ ветеринара, саветује Слободан Кнежевић и додаје: „Младунца вратите на дрво тамо где сте га и нашли. Без обзира на то што није више у гнезду, родитељи ће наставити да долећу и да га хране".

Да се брига према овим пернатим суграђанима вишеструко исплати, говоре и истраживања која показују да једна породица утина поједе до 10.000 глодара. На овај начин сове нам уштеде милионе евра које бисмо потрошили на тровање глодара и тиме довели у опасност живот и здравље људи и животиња. Орнитолози апелују на суграђане да буду толерантни према совама, да их не прогањају и не повређују због оглашавања које им понекад смета. 

број коментара 0 Пошаљи коментар