ЕУ спрема милијарде евра за „свемирски билијар“

Научници и политичари окупили су се у Бриселу да би сковали план за истраживање свемира који ће изводити агенција Европске уније. Одлучено је да се за период од 2021. до 2027. године, издвоји 17 милијади евра.

Европски парламент одобрио је предлог Европске комисије да у следећем дугорочном раздобљу (2021-2027) ЕУ издвоји 16,9 милијарди евра за даље оснаживање улоге ЕУ у области истраживања свемира.

Нови свемирски програм ЕУ предвиђа већа улагања у активности на истраживању, као и прилагођавање новим потребама и технологијама, уз истовремено јачање аутономног приступа Европе свемиру.

„Наш је план јасан: одржавати и надограђивати постојећу инфраструктуру за 'Галилеја' и 'Коперника', повећати употребу свемирских података, подстицати иновативна новооснована предузећа која чине приватни сегмент свемирских летова и повећати сигурност Европљана“, рекла је европска комесарка за унутрашње тржиште и индустрију, Елзбиета Биенковска.

Како је додала, та амбиција је претворена у конкретан програм, тако да Европа остане светски предводник у свемирском сектору.

Око 200.000 стручњака запослено је у свемирском сектору Уније.

Због тога је кључно, сматрају посланици, на свим нивоима подржавати развој напредних вештина у секторима повезаним са свемиром те подржати активности образовања и оспособљавања.

Европска комисија је предложила да се све постојеће и нове свемирске активности обједине у јединствен програм, чиме ће се програми „Галилео“, ЕГНОС и „Коперник“ спојити у један програм, па ће им се додати две нове иницијативе, SSA и "Govsatcom".

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 20. апр 2019, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

I ja bih rado bio clan...???

Kadim se da znam vise od svih njih 200 000, zajedno...
Nazaslost nema mi mjesta medju njima.
Ne pripadam njihovom plemenu.
Nece mene u svoje drustvo...

(субота, 20. апр 2019, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

Aha

Ima para znaci ima ima samo za sirotinju nema .

(петак, 19. апр 2019, 01:28) - anonymous [нерегистровани]

Hmmm

Problematicna ce biti ta 2036. godina...za nju se spremaju definitivno.