Сачуване оргуље катедрале Нотр Дам

Страховити пожар начинио је непроцењиву штету бројним уметничким ремек-делима катедрале Нотр Дам. Ипак, оргуље су сачуване. Оргуљаш Оливије Латри је захвалио свима који су слали поруке подршке.

Док су посматрали како ватра гута огромну цивилизацијску вредност у катедрали Нотр Дам, људи из целог света страховали су шта ће се догодити са 8.000 цеви велелепних оргуља. Спекулације су биле многобројне о судбини инструмента, који је 1730. конструисао Франсоа Тијери а довршио Аристид Каваље Кол 1860.

 

„Мислио сам да је инструмент уништен", изјавио је за ABC сиднејски оргуљаш Дејвид Друри када је видео страховите снимке из Париза. На срећу, чини се да је инструмент нетакнут. 

Директор уметничког наслеђа катедрале рекао је за Асошијетед прес:„Док је високи олтар оштећен пропадањем торња, као и камена статуа Пијете из 18. века и велики број фресака у капели, велике оргуље су у реду." Чувени оргуљаш катедрале Нотр Дам Оливије Латри захвалио је свима који су послали поруке подршке.

„Као и ви, веома сам тужан, великим бол је у души", написао је на Фејсбуку, и додао: „Слике које смо видели су ужасне. Волео бих да је то све ружан сан, али реалност, нажалост, неумитно долази до нас". 

број коментара 0 Пошаљи коментар