Војни бункер на Калемегдану

Давне 1948. године између Југославије и Совјетског Савеза избио је спор који је сваког тренутка претио да прерасте у отворени сукоб и нови рат. Тада још млада држава нашла се у незавидном положају јер више није припадала Источном блоку, а како је била комунистичке политичке оријентације, није била ни у Западном. Титова Југославија тада није имала никога иза себе.

Управо оваква ситуација била је повод за изградњу једног од најмистериознијих објеката у Београду, а то је војни бункер на Калемегдану, на Горњем граду код споменика Победник. Бункер је направљен за потребе одбране Београда у случају напада Совјетског Савеза.

Калемегдан је био идеално место за такав објекат јер је у време његове градње био затворен за цивиле. За бункер су тако знали само високи војни званичници, а како нема никаквих званичних података, о свему што се догађало на том месту може се само нагађати.

На једном степенику на улазу у бункер уклесан је датум 19. октобар 1953. Иако никада није ушао у функцију за коју је пројектован, објекат је веома занимљив. Грађен је тако да може да издржи нуклеарни напад јер су Совјети још у то време имали атомску бомбу. Очекивало се да у случају рата напад може доћи и из Мађарске, па су два артиљеријска гнезда, колико их има у бункеру, била окренута ка северу.

Вентилација и после толико година савршено ради, температура је стална, око дванаест Целзијусових степени, а у њему се и даље налазе канистри за воду који би војницима могли да обезбеде довољно течности за неколико недеља. За боравак у бункеру, војници би морали да задовоље више услова. Пре свега, морали би да буду психофизички способни да у малом, затвореном простору издрже дужи временски период; затим је било потребно да буду ситније грађе управо због скученог простора, нарочито оног у спаваоницама, и да ментално буду толико јаки да издрже вишегодишњу изолацију од спољног света.

Бункер је био војна тајна све до 2008. године, када је постао део туристичке понуде ЈП „Београдска тврђава".

 

број коментара 0 Пошаљи коментар