Сутра се подиже српска застава у Церну, у присуству Брнабићеве

Испред зграде Церна у Женеви, у присуству премијерке Ане Брнабић, сутра ће свечано бити подигнута застава Србије, поводом приступања наше земље у пуноправно чланство у Европској организацији за нуклеарна истраживања.

Свечаном догађају ће, осим премијерке, присуствовати и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, најављено је из Владе Србије.

На свечаности ће се обратити премијерка Брнабић, генерална директорка Церна Фабиола Ђаноти и председница Савета ове организације Урсула Баслер.

Након обраћања предвиђено је подизање српске заставе на платоу где се налазе заставе свих држава чланица Церна.

Србија је у марту ове године постала 23. чланица Церна, након што је ова организација примила формалну потврду Унеска да је Србија приступила конвенцији Церна.

Да је Србија спремна за пуноправно чланство показали су успеси српских факултета и института који су и данас значајан чинилац у тој реномираној организацији, као и улагање Владе Србије од више од 90 милиона евра у научну и иновациону инфраструктуру, као и оснивање Фонда за науку чиме се омогућава конкурентно финансирање и повећава улагање у науку.

Пуноправно чланство значајно је за даљи развој науке и унапређење образовања у Србији и позиционираће Србију као земљу која равноправно одлучује о најважнијим питањима из науке, технологије и иновација.

На експериментима у Церну учествује значајан број истраживача из Србије, а трентно је у Церну регистровано 85 истраживача из наше земље, међу којима су и студенти докторских и мастер студија који студирају на факултетима у Србији.

број коментара 0 Пошаљи коментар