Краљевски пингвини постају жртве глобалног отопљавања

Научници су утврдили да је друга по величини колонија краљевског пинвина на Антартику нестала.

На хиљаду младих женки краљевског пингвина удавило се у Веделовом мору 2016. године у снажној олуји. Од тада ова колонија која је настањивала Брантов ледник не показује знаке опоравка.

Трагични губитак колоније у заливу Халеј пријавио је тим Британске антарктичке експедиције који је њихов нестанак утврдио помоћу сателитских снимака.

Доктор Питер Фретвел и др Фил Традан кажу да је колонија, која је деценијама имала између 14 и 25 хиљада парова, нестала преко ноћи. Претпоставља се да женке нису биле довољно стасале да би могле да пливају у тренутку када се ледник распао.

Британски арктички тим верује да су после тог катастрофалног губитка 2016. године одрасли примерци или отишли на нову локацију или немају простора за парење.

Поред тога, научницима је и даље нејасно зашто се ледник у Брантовом заливу није поново формирао још од тада, зато др Традан мисли да је то важно упозорење за оно што нас очекује.

„Није ништа необично што се колонија преместила или није успела да се обнови, већ је проблем што се сада примећују неки поремећаји на овом станишту који се нису дешавале последњих 60 година“, истиче др Традан.

Научници верују да би колонија била ионако осуђена на пропаст, јер се Брантов ледник све више одваја од Антарктичке плоче.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Carski Pingvini

Na gornjoj slici su mladucni carskog pingvinia, ne kraljevskog.