Откопан антички киоск са брзом храном

Пре него што је Везув разорио Помпеју, тамо је могло да се презалогаји „с ногу“ у ресторану украшеним зидном сликом морске нимфе. Вршећи ископавања на овом античком локалитету, археолози су открили термополијум, тј. киоск брзе хране где су се служили напици и топла, готова јела.

Овај термополијум налази се на раскрсници две такође недавно откопане улице: Алеје сребрне свадбе и Алеје балкона и заправо није једини такав локал откривен у Помпеји. Археолози знају за око 80 сличних ресторана, што показује да су и стари Римљани уживали у укусној и лако доступној храни баш као и савремени људи. Тачније, они су измислили уличне тезге на којима се продаје храна која се може понети.

„Иако су овакви објекти добро познати у Помпеји, откривање нових, заједно са предметима карактеристичним за трговину а тиме и за свакодневни живот, помажу истраживачима да науче више о свакодневици овог древног града", изјавила је Алфонсинa Русо, привремена директорка Археолошког парка Помпеја, институције која врши ово истраживање. Ископавање је део пројекта Велика Помпеја који открива и проучава слабо истражено подручје унутар града.

Нереида мами муштерије

Једна интересантна слика на зиду термополијума привукла је пажњу археолога још током ископавања. У питању је представа оскудно одевене нереидe која јаше коња с репом морске немани. Истраживачи претпостављају да је слика била својеврсни лого ресторана, а намена јој је била да намами муштерије.

На суседном зиду налази се слика биљке и човека који ради у ресторану, што је вероватно била илустрација ужурбаног радног дана. На њој се могу видети и амфоре налик онима које су археолози пронашли испред шанка термополијума.

Ерупција вулкана који је 29. августа 79. г. затрпао Помпеју сматра се једном од највећих катастрофа у људској историји која је однела око 2.000 живота. Нова истраживања указују да је остатак становништва, њих око 15.000 до 20.000, успео да избегне смрт и да су се највероватније населили у оближњим градовима, као што су Напуљ и Куме.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 28. апр 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Meni

Na meniju je bio leskovački roštilj i komplet lepinja!