Озрен планина

Озрен планина припада југоисточној Србији, а њен највиши врх је Лесковик са надморском висином од 1.174 метара. Налази се источно од Алексинца и надомак Сокобање.

Планина Озрен позната је и  као најшумовитија планина у Србији. До ње се може стићи многобрјним вијугавим путевима који воде падинама, било асфалтним или планинарским стазама.

Иво Андрић описао је лепоте ове планине речима да се не зна када је лепша - да ли у пролеће, када озелени или на јесен, када добије све боје, од сиве до љубичасте. У непосредној близини налази се извор речице Градашнице поред које се, низводно на око двестотине метара, налази   један од наших најлепших водопада - Рипаљка.

На Озрену је и манастир Јерменчић који датира из 14.века, са црквом посвећеном светим Арханђелима Гаврилу и Михаилу. У непосредној близини манастира постоји већи број извора, скоро десет, од којих су два, према народном предању, била у поседу хајдук Вељка.

Нема писаних докумената о постанку манастира, као и његовој даљој будућности. Сви  документарни извори уништени су за време паљења манастира од стране Турака.

У сваком случају, планина Озрен, заједно са својом околином, представља једну од најлепших културно-историјских баштина Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар