Плави протеини из мора

Све ригорозније провере квалитета намирница на тржишту, као и велика потражња за здравом храном органског порекла, намећу и нове трендове у исхрани животиња које се гаје на фармама. У Данској се све више користе такозвани плави протеини из мора као храна за свиње из органског узгоја.

У намери да пронађу различите изворе протеина за исхрану животиња, посебно у органским системима производње, научници се све више окрећу  морским организмима.

Ова истраживања су изузетно важна јер се предвиђа да ће у будућности доћи до недостатка  хранљивих материја које су неопходне за исхрану животиња чија је намена да се прехране људи. 

Само у Данској  могуће је да се произведе 15 000 тона осушеног меса дагњи које се сматрају једним од најперспективнијих решења. Употреба меса морских звезда у исхрани животиња датира још из периода Другог светског рата. Након фазе у којој се испитивала повезаност болести лудих крава са протеинима из мора, обустављена је исхрана животиња морским звездама.

Од јула 2017. године оне се поново сматрају безбедном  храном. У Данској је недавно отворена и прва фабрика за прераду морских звезда у храни за свиње из органског узгоја. Велики број локалних рибара је ту видео и нову шансу за зараду, а највише су се обрадовали фармери који  гаје свиње по строгим правилима органске исхране.

Неколико година након тестирања на свињама, утврђено је да оне ову врсту хране прихватају као и сваку другу, да су у доброј форми, здраве и да имају добар апетит. Исхрана животиња протеинима из мора има вишеструке користи  и представља одличну алтернативу за надокнаду квалитетних материја без штетног и токсичног ефекта по здравље људи.

Научници су утврдили да морска звезда садржи  од 38 до 70 процената протеина. Експериментима је утврђено да се прасадима може дати по оброку од 5 до 7,5  одсто протеина који потичу од морских звезда.

Будући да је Данска веома одговорна држава када је реч о програмима за заштиту планете, али и подизању квалитета живота људи у складу са природом, ово је још један позитиван пример који би могао да нађе примену широм света.      

Производња хране за животиње је веома одговоран задатак, не само због добробити самих животиња, већ и због здравља људи.

број коментара 0 Пошаљи коментар